Ga terug naar overzicht

Het ideale team bestaat niet, maar je kunt veel doen voor meer synergie

Teamontwikkeling

Soms komt het er in een team echt op aan. Of dit nu een managersteam is of een projectgroep. Wanneer te veel zaken niet soepel verlopen kan dat ongewenste gevolgen hebben.

Het ideale team bestaat niet. Het is een samenspel tussen de verschillende leden. Het ligt eraan hoe er gespeeld wordt.

Een team kan beter gaan presteren door te kijken naar communicatie, taakverdeling en verwachtingen. Er zijn zeer veel verschillende manieren om niet-werkende patronen van een team bloot te leggen, afhankelijk van de samenstelling en het doel van het team. 

Een recente nieuwe aanpak die wij in aanvulling op onze andere werkvormen gebruiken is de AEM-Cube. Een model waarin de individuele teamleden op 3 assen gemeten en geplaatst worden, (expert-generalist, mensgericht-taakgericht, uitvoerend-explorer) gecombineerd met de groeicurve van projecten. Ieder project heeft een beginfase, een tussenfase en een eindfase. Elk individu floreert vaak  in één van de fases. Inzicht voor alle teamleden hierin maakt al snel duidelijk waar een tekort of te veel aan is. Het kan zijn dat er teveel tijd geïnvesteerd wordt in exploratie terwijl de uitvoer achter blijft. Of dat men niet op tijd inzet in nieuwe ontwikkelingen. Kortweg, zo’n onderzoek is aanleiding tot gesprek en verdere interventies. Het ligt aan de doelstelling van het team (een innovatieteam heeft andere vaardigheden nodig dan een projectenuitvoer team) waar behoefte aan is.

Als er conflicten zijn of miscommunicatie is, of welke leervraag dan ook, zijn er weer vele andere methoden die helpen een team weer in zijn kracht te zetten met waardering voor de kenmerken en skills van de aparte leden. Ook het her- en erkennen van de eigen inbreng, positief of negatief, kan een proces op zich zijn. Vaak is een kleine inspanning nodig om een team weer in zijn volle kracht te krijgen.

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem voor meer informatie over teambuilding gerust contact op met de medewerkers van onze Incompany Desk via telefoonnummer 0343-556369 of e-mail advies@debaak.nl

 

Lees en kijk over teams: