Ga terug naar overzicht

Indrukwekkende leiders zijn meestal sterk intuïtieve leiders

Theory U en intuïtief leiderschap

Intuïtief leiderschap houdt alleen maar in dat je helemaal ‘hier’ bent. Dat je echt in contact bent met het moment. In de U-theory wordt het 'prescensing' genoemd: het aandurven om het niet te weten, en uit dat lege gebied de oplossingen laten opkomen.  Intuïtie is hard nodig in deze wereld met haar overvloed aan informatie en complexiteit. De ratio alleen kan dat niet meer oplossen. 

Hoe werkt dat, dit niet-weten? Leren wordt vaak gezien als het tot je nemen van meer kennis en vaardigheden. Dat is een alom gewaardeerde en daarom veilige manier van leren. Maar er zijn meerdere stadia van leren, één van de latere stadia is ontleren.

Bij ontleren maak je je los van de kennis die verbonden is aan het conceptuele begrijpen van inhoud. Je bent dan bereid om met een gradatie van non-dualiteit te leven. Je laat het onderscheid tussen goed en kwaad, waar of niet waar even los om in een dieper niveau van jezelf kennis te vergaren. Je bent bereid je oude manieren van het interpreteren van de wereld te vergeten en je identificatie met bepaalde rollen los te laten. Vaak gaat dit soort leren samen met de wens om de essentie van alle dingen te leren kennen. Dit ‘niet-weten’ is moeilijk benoembaar omdat het over ervaringen gaat.

Ontleren is verbonden aan spirituele ontwikkeling zoals de tradities van Sofisme, Zen, Boedisme, etc. dat ook zijn. Het gaat hier om het losmaken van de nauwe band tussen ego en hoe je de wereld interpreteert. Je hebt geen mening en ervaart alleen maar. In zo’n staat is je aandacht helemaal in het ‘nu’, en kun je helder zien wat er zakelijk of op relationeel niveau speelt. Je weet dan dat goed en kwaad in ieder mens aanwezig is en kijkt als het ware door de dingen heen. Intuïtie is het vermogen om onuitspreekbare informatie uit de individuele gewaarwording te verkrijgen. Met die informatie, die komt uit een dieper weten, neem je je beslissingen, die vaak samen blijken te gaan met duurzame oplossingen.

In de U-theory wordt de weg naar intuïtief weten duidelijk gemaakt door de beweging van ‘open mind’, naar ‘open heart’ en ‘open will’. Daar worden verschillende niveaus van luisteren aan verbonden, en later ook stappen van actie. Het is een methode om anders te veranderen.

Het is een hele opgave jezelf op dit gebied te ontwikkelen, maar tegelijkertijd moet je het niet te moeilijk maken en gewoon beginnen. Uiteindelijk doe je het de hele tijd al, de kunst is het bewuster in te gaan zetten.

 

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met programmamaker Sacha Kluvers (o.a. U-theory in combinatie met verandertrajecten), programmamaker Dodo van der Straaten (o.a essentie-coaching voor groepen en bezielend leiderschap) of programmamaker Edith Bergamin (o.a. theory U in combinatie met verandertrajecten). Je kunt ook contact opnemen met de medewerkers van onze Incompany Desk van de Baak via telefoonnummer 0343-556369 of e-mail advies@debaak.nl

 

Bekijk en lees meer....