Ga terug naar overzicht

"Laat niemand zich verbeelden dat hij geen invloed heeft." Henry George

Invloed, weerstand en conflict

Daar waar mensen samenwerken, komen spanningen, tegenstelling en manipulatie voor. Dat is op zich niet ongezond, ‘zonder wrijving geen glans’ zegt men wel eens. Vaak ontstaan juist onder druk vernieuwende ideeën of betere onverwachte oplossingen. Vriendschappen verdiepen of krijgen verrassende wendingen. Je leert elkaars talenten op en andere manier kennen.

De kunst is dan ook om in situaties van weerstand en conflict een ‘open mind’ te houden. Niet star vast te houden aan je eigen mening maar heel goed te luisteren naar de beweegredenen van de ander. Zoeken naar de best passende oplossing voor beide partijen. Dat is niet zo gemakkelijk blijkt uit de praktijk. Vaak hebben we onze doelen, financiële druk of botsende belangen. En soms is het even slikken wanneer je het hoe en waarom van je eigen reacties bestudeert. Het goede nieuws is dat er altijd alternatieve strategieën zijn en je ook anders naar verschillen kunt leren kijken.

En tja, soms moet die vuist op tafel om iedereen even wakker te schudden. Of soms stuur je de weerstand van een ander gewoon in een andere richting, en vaar je de koers die je gepland had. Binnen organisaties moeten zo nu en dan wel beslissingen vallen. Andere keren moet je jezelf verdedigen en het beste eruit slepen voor een persoonlijk doel of voor je team. Allemaal skills die geleerd, geoefend en verdiept kunnen worden. 

“De ware leraar beschermt zijn eigen leerlingen tegen zijn invloed”
Amos Bronson Alcott

De Baak begeleidt teams om met interne conflicten en weerstand om te gaan, of beroepsgroepen die vaak met conflictsituaties te maken hebben. Het komt ook regelmatig voor dat dit een onderdeel is van een uitgebreid programma voor bijvoorbeeld middenmanagementteams die een organisatieverandering vormgeven.

Wanneer je geïnteresseerd bent in een maatwerkprogramma voor jouw organisatie, neem dan vrijblijvend contact op met de medewerkers van de Incompany Desk van de Baak via telefoonnummer 0343-556369 of e-mail advies@debaak.nl

Verder lezen en kijken...