Ga terug naar overzicht

Duurzaamheid = creatief bewust ondernemerschap. Wie durft?

Duurzaamheid

Duurzaamheid gaat over ondernemerschap: op nieuwe manieren gewoon geld verdienen. Vaak bekijken we duurzaamheid vanuit een negatief perspectief: de wereldproblematiek. Falende economie, klimaatverandering, te kort aan voedsel en water, energietekorten, schaarste van grondstoffen, het uiteenvallen van sociale cohesie en wantrouwen van autoriteiten en politieke organisaties. Je voelt wellicht de ontmoediging al… Want wat kun je daar in je eentje of met je organisatie nu aan doen?

Veel positiever is het dus om er met een ondernemende en creatieve blik naar te kijken. Dat doen vele anderen al want nieuwe initiatieven om complexe zaken aan te pakken komen overal als paddenstoelen uit de grond. Vaak is het een samenbrengen van ‘ongebruikelijke’ achtergronden die leiden tot frisse perspectieven. Een aanpak waar mensen de diepte in durven te gaan om blijvende oplossingen te ontdekken voor schijnbaar onoplosbare uitdagingen. Het gaat niet alleen om nieuwe producten maar ook vele andere zaken: slimme procesveranderingen, een nieuwe kijk op grondstoffen en recycling, innovatieve samenwerking, onverwachte businessmodellen, nieuwe organisatievormen en werkmethoden, andere marketing en communicatie, onconventionele HR-strategie, duurzaamheid in het DNA- van de organisatie krijgen, en betere inkomstenverdeling in productieketens.

De Baak gelooft in intern ondernemerschap als manier om dingen te veranderen, te verbeteren en te initiëren. Eigenlijk kan iedereen bijdragen binnen de ‘Circle of Influence’ die vaak groter is dan men denkt. Je hoeft alleen maar te beginnen.

Wij verzorgen verschillende trajecten waarin vaak een vraagstuk over duurzaamheid binnen een organisatie (Challenging Issue) als leidraad wordt genomen voor ‘leren’ en feitelijke resultaten tegelijkertijd. Leervragen omtrent samenwerken, communicatie, innoverend vermogen van teams e.a. worden zo gecombineerd met het versnellen van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Naar aanleiding van de vraag faciliteren wij bijvoorbeeld bijeenkomsten met teams, verschillende bedrijfslagen, of zelfs met andere partijen uit de samenleving of bedrijfswereld. Inhoudelijke deskundigen begeleiden dit op het gebied van leiderschap, innovatie, transformatie-processen, businessontwikkeling, marketing, implementatie en mvo.

Een speciaal project dat wij samen met MVO-Nederland verzorgen is Sustainable Road Forward, waarin verschillende bedrijven elkaar inspireren en ‘Best Practises’ met elkaar delen. Door deze cross company samenwerking ontstaat er een lerend netwerk van koplopers in duurzaamheid.

 

Ben je geïnteresseerd in dit thema? Neem voor informatie vrijblijvend contact op met programmamaker Jolanda van der Veen of met de medewerkers van de Incompany Desk van de Baak via telefoonnummer 0343-556369 of e-mail advies@debaak.nl

 

Artikelen en video's over dit onderwerp