Terug naar overzicht onze aanpak

Bij een open en flexibele houding ontstaat ruimte om te veranderen...

Playfulness

De professional die het beste kan inspelen op zijn omgeving is het meest succesvol.

Een vast gegeven is dat onze omgeving continu en steeds sneller verandert. Een flexibele manier van denken en handelen is essentieel om aan te sluiten op de realiteit. Playfulness geeft een mindset en manieren om spelenderwijs samen met deze omgeving nieuwe kansen te creëren. Van het proberen onze gewenste situatie te forceren, naar het aansluiten op verandering en het passend maken bij onze verlangens.

Playfulness, continu in ontwikkeling...
Opvallend is dat als je professionals of leidinggevenden bij elkaar zet er al snel een serieuze sfeer ontstaat. Een professional wordt vaak gezien als een beheerst persoon die weet waar hij of zij het over heeft, en controle over de situatie heeft. Humor en plezier kan echter in vele situaties effectiever zijn. Humor zorgt voor contact, overzicht, en verbindingen die anders niet gemaakt kunnen worden. Het houdt situaties flexibel. De kracht van flexibiliteit met focus op het uiteindelijk gedeeld doel.

Onderliggende stromingen en nieuwe generaties
Steeds meer stromingen en theorieën gebruiken elementen van Playfulness. Denk aan serious gaming en Applied Impovisation (http://appliedimprov.ning.com). Interessant is dat de nieuwe generaties op de werkvloer al gewend zijn om te leren door logisch en spelenderwijs met hun omgeving om te gaan. Waarom zou je alles uit je hoofd leren, als je het eenvoudig kan opzoeken? De professional die het meest flexibel kan spelen met zijn of haar omgeving zonder het eigen doel uit het oog te verliezen, heeft meer kans succesvol zijn in de huidige samenleving. Zekerheid is niet te vinden in een plan, maar in de manier waarop omgegaan wordt met doelstelling en veranderingen.

De Baak en Playfulness
De Baak helpt bij het inzetten van deze flexibele houding in een werkomgeving. Centrale vragen die hierbij gesteld worden zijn:

Doelstelling: Wat wil jij in de kern bereiken? Wanneer heb ik voor mijn gevoel een goed spel gespeeld?
Spelveld en spelregels: Hoe kan je overzicht houden en de patronen overzien? Wat zijn de spelregels, wie zijn de medespelers, en hoe lopen de wegen hier?
Speelstijl: Waar zit jouw rust en flexibiliteit? Waar ben je goed en minder handig in? Hoe kan ik niet in de stress schieten, maar vanuit rust de wereld rustig zien veranderen?
Plezier: hoe kan je plezier hebben in situaties waarin controle een illusie is? Plezier helpt bij het positief staan in onverwachte situaties en het daardoor beter kunnen reageren.

Playfulness is geen doel op zich, maar een middel om op een effectieve en creatieve manier om te gaan met een continu veranderende omgeving.

Wanneer je interesse hebt in dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact op met programmamaker Rutger Slump r.slump@debaak.nl  of 06-42519948. Je kunt ook altijd even contact opnemen met onze Incompany Desk: 071 369 0484