Management Trainee programma doet heel Wim Bosman Group groeien

In combinatie met de Baak ontwikkelde Internationaal logistiek dienstverlener Wim Bosman Groep een trainee programma voor jonge talentvolle mensen die daar speciaal voor worden aangenomen. Een slim samengaan van razend snel lerende deelnemers met ontwikkeling van de hele organisatie. Anke Caspers, European Manager Training and Development, vertelt over hoe dit programma hun bedrijf sterker maakt.

“Voor een deelnemer duurt het Management Trainee Programma drie jaar en is een combinatie van zaken die we zelf organiseren en een bijdrage via de Baak. De trainees leren ons bedrijf, onze klanten, onze visie en werkwijze goed kennen doordat ze ieder jaar rouleren van functie, businessunit en (buitenlandse) vestiging. Daarnaast werken ze in gemengde groepen (1e jaars met 2e en 3e jaars) aan strategische verbetertrajecten die ook worden uitgevoerd. Tevens hebben we reflectiemomenten met de managementteams en de trainees. In het leiderschapsprogramma via de Baak krijgen ze coaching, een tweedaagse leiderschapsvaardigheden training en intervisie. Alles bij elkaar geven wij ze de tools om te kunnen leren en ontwikkelen, de ene keer hebben ze een begeleider, de andere keer moeten ze het zelf doen. Een mooie en motiverende combi.

Krachtiger organisatie
Door de samenwerking met De Baak hebben we een professionaliseringsslag gemaakt. Er zijn veel verbeteringen doorgevoerd en we hebben een groter aantal sterke leidinggevenden op de juiste posities. Ook de (internationale) samenwerking is professioneler. De 27 trainees die overal in Europa zitten kennen elkaar door de trainingen en projectgroepen, ze zoeken elkaar gemakkelijker op om even iets te overleggen. Dat is bijzonder want we zitten in 9 landen met 22 vestigingen, waar iedereen met zijn eigen business bezig is.

Skills van de toekomst
Wij werken met ‘promotie’ van binnen uit. Ervaren managers schuiven op en daar komen nieuwe leiders voor in de plaats. In de toekomst is vooral je netwerk een belangrijke sleutel om als leidinggevende dingen te bereiken, binnen, en ook buiten het bedrijf. Ik zie de taak van leiders verschuiven van meewerkende managers naar teamontwikkelaars. Zij zeggen niet meer wat we gaan doen, maar halen het beste uit het team. De leider heeft wel een visie over waar het heen moet, maar de invulling doe je samen. In de toekomst gaat het veel meer over uitwisseling, elkaar helpen, ook met externen.

Managers en trainees leren van elkaar
In de sessies met de managementteams en trainees presenteren en delen we visie over verschillende onderwerpen. Daar leren de bestaande managers even veel van als de trainees. Zo ‘maximaliseren’ we het leren van elkaar in de organisatie. En de combi met professionals van buiten je organisatie is ook een belangrijke aanvulling. Wij houden van no-nonsense en pragmatisch. We willen het zo compact en effectief mogelijk houden. Tijdens de coaching van de Baak in het begin worden de individuele leerdoelen helder gemaakt die het uitgangspunt vormen voor het vervolg van het traject. Dat gaan ze dan ‘on the job’ ervaren ook met behulp van interne coaches, en na 9 maanden is er de feedbackloop met de Baak in de vorm van driehoek gesprekken.

Internationale leiderschapstaal ontwikkelen
Sinds we onderdeel zijn van de Mainfreight Groep zijn wij in plaats van een Europees bedrijf een internationaal bedrijf. Een internationale oriëntatie is voor ons en dus ook in dit programma een belangrijk onderdeel. Je merkt dat er culturele verschillen zijn in communicatie en hoe ze aankijken tegen leiderschap. We proberen één leiderschapstaal te krijgen, maar je merkt in de praktijk dat bijvoorbeeld de Nederlanders extroverter zijn dan de Belgen. Als trainer moet je daar op bedacht zijn. Dat doet de Baak heel goed. Wanneer je een veilige omgeving creëert gaat iedereen toch bijdragen. Eén van onze waarden is dat we geen bureaucratische lagen willen, in mijn beleving doet iedereen dat ook.

Mooie functievoorwaarden stellen
Bij het werven van mensen letten wij op ‘gedrevenheid om te leren’, en is er enthousiasme en energie om een langdurige relatie met Wim Bosman aan te gaan. Nieuwe belangrijke skills worden ‘cultureel bewustzijn’, ‘ondernemerschap’ en ´netwerken´. Veel jonge werknemers vinden het belangrijk om te weten hoe je als bedrijf aankijkt tegen een duurzame wereld. Als je dan doorvraagt, hebben ze nog niet zo duidelijk welke rol ze daarin voor zichzelf zien. Maar zij houden ons wel scherp op het onderwerp. Verder willen we dat ze weten wat zich in de wereld afspeelt, vakliteratuur lezen maar ook een brede interesse hebben in politieke en economische ontwikkelingen. Ook is het belangrijk dat je je ‘key customers’ herkent, de mensen die je nodig hebt om verder te komen en daar relaties mee te onderhouden."

Trainee Sara Schildkamp:
"Wat ik interessant vind aan het leiden van een team is dat je mensen kunt bewegen, dat je ze kunt helpen zichzelf te ontwikkelen en te coachen, dat je ze stimuleert om ook eens buiten de comfortzone te kijken."

Trainee Alex Panait:
"In the Dutch style there is more freedom in your work to express your mind, and your even expected to do so. In the beginning I didn’t understand that and it was a bit difficult to find my place, but me and my manager talked about it and we worked it out to a fruitful collaboration."

 Anke Caspers, European Manager Training and Development.

Kijk hier voor onze trainingen en maatwerkprogramma's voor Young Talents

Meer weten over Traineeships voor jouw organisatie? Bel of mail Programmamaker Martijn van Haagen, 06 41 17 66 24m.vanhaagen@debaak.nl, of neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met onze adviesdesk 0343-556369