Echte impact, je moet wel durven...

Leiderschapsontwikkeling bij Dubois & Co

Hoe stel je de cultuur van een organisatie veilig voor de toekomst als vrijwel de gehele leiding gelijktijdig vertrekt? Registeraccountantskantoor Dubois & Co. kwam voor die vraag te staan, en legde deze neer bij tien potentiële opvolgers in de eigen organisatie. In een gewaagd en uitdagend traject werkten de deelnemers aan hun leiderschapskwaliteiten, én aan een strategiecase voor Dubois & Co.

Resultaat
De zittende vennoten conformeerden zich aan de uitkomst van de case. Inmiddels zijn er vier mensen gekozen die samen met de bestaande leiding en de medewerkers de toekomst van het kantoor vormgeven. Cor Offerman, vertrekkend vennoot: “Dit traject heeft het commitment binnen het bedrijf verhoogd en duidelijker op de kaart gezet wie we zijn en waar we voor staan. Het moeilijke vond ik de gesprekken met de mensen die wel vennoot wilde worden, maar niet gekozen werden.”

Nieuwe strategie
Een van de speerpunten vanuit de strategiecase is om de informele interactie, de sociale cultuur en duurzame opvattingen meer te etaleren. “We eten biologisch, rijden in hybride auto’s, hebben uitgebreide sociale en maatschappelijk regelingen voor ons personeel, maar niemand weet dat.” Belangrijk is ook dat iedereen die er werkt zelfstandig en op de eigen manier het vak kan uitoefenen met leuke collega’s en klanten.

Uitdagend programma
Het leiderschapsontwikkelingstraject werd een ontdekkingstocht naar kwaliteiten en ambities. Deelnemer (inmiddels ook vennoot) Marco Huijbregts: “Het was een intensief proces met collega’s. Wanneer je onderzoekt of jij leider wilt zijn, speelt ook de vraag of je impact hebt. Luisteren ze naar je, breng je je visie duidelijk over, breng je mensen nader tot elkaar? Naast zelfsturing speelde af en toe ook zelfoverschatting. Dat inzien is heel leerzaam. Het groepsproces heeft een enorme impact, durf je bijvoorbeeld ook (letterlijk) met elkaar te vechten en doe je dat op een mooie manier? Er zaten veel verrassingsmomenten in, zoals een game die maakt dat je minder bedachtzaam en dus spontaner moet reageren. Feedback hierop ontvangen en geven creëert een hechtere band.”

Samenwerking tussen Dubois & Co. en de Baak
Programmamaker Brenda Wigleven: “Het programma was half open. Dat wil zeggen dat we het gaandeweg aanpasten en accenten hebben verlegd, meestal naar aanleiding van een vraagstuk dat opspeelde. Wij gaan ervanuit dat groepen erg veel zelf kunnen. De deelnemers mochten van hun leiding ook echt losgaan, hoefden zich niet bij voorbaat al commercieel op te stellen. Wij nodigen hen uit, trekken eruit wat erin zit door uitdagende vragen te stellen. Zo krijg je de beste ideeën die op een diep niveau gedragen worden. Als vennoot/leidinggevende moet je met onzekerheid durven omgaan, want zo’n proces is onvoorspelbaar. De groei en ontwikkeling die mensen tijdens zo’n traject meemaken is bijna ongelofelijk. Ze zijn niet meer dezelfde.”

Voor meer informatie over dit soort 'Daring Designs' kunt u contactopnemen met Brenda Wigleven,
b.wigleven@debaak.nl  of bel vrijblijvend met onze Incompany Desk: 0343-556369