Marcel Doorduin

de Baak Seaside
Lounge / Patio
11 april  – 11 juli
building reality
Marcel Doorduin

Je hebt niet zomaar toegang tot de werkelijkheid. Het is niet zo dat je 's ochtends je ogen open doet en de hele wereld met alle zin en betekenis zomaar aan je voeten ligt. Je moet de werkelijkheid, wat dat ook is, een vorm en een betekenis geven. Zonder ideeën en veronderstellingen over hoe de wereld in elkaar zit zou alles vormeloos en zinloos zijn.

Ik schilder een lucht of een ruimte soms alsof het een stroperige of honingachtige vloeistof is. Ik wek de suggestie van diepte en lok de blik van de toeschouwer die diepte in, maar tegelijkertijd voeg ik allerlei elementen in die het perspectief en de illusie van ruimtelijkheid teniet doen.

Dat doe ik om te laten zien dat het uiteindelijk allemaal verf is. De toeschouwer is daardoor gedwongen te schakelen: van het bekijken van een figuratief beeld naar het besef dat het uiteindelijk niet helemaal is wat het lijkt. Het bekijken van een schilderij moet een spel zijn waar liefst geen einde aan komt.

>

Marcel Doorduin (1969 ) studeerde aan de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem (1989-1993) en aan de Rijksacademie Amsterdam (1994/95). Sinds 2001 doceert hij fine art op ArtEZ in Arnhem.
marceldoorduin.nl

 


  Omschrijving Profiel Duur Investering