Bijen op Landgoed de Horst

 

Het bijzondere leven van de (Bezige) Baak Bijen op Landgoed de Horst

Door: Fenna Zandvliet

Tussen alle zichtbare biodiversiteit: dier, - boom, - en plantensoorten, ligt er nog een andere wereld verborgen. Een bijzondere wereld die al veel eerder bestond dan ons menselijk bestaan en zich net als de mens, vanuit Afrika naar Europa heeft verspreid over de hele wereld. Zo, ook op het Landgoed namelijk in een Baak Bijenkast.

De bijen wereld
De sociale cohesie binnen het Baakse Bijen bestaan wordt door ongeveer 10.000 werkende eenheden en één baas gevormd. Dag in dag uit werken de Baak Bijen samen in een fascinerend sociale organisatie om fluweel zachte honing te produceren. Alle bijen produceren per volk ongeveer 30 kilo honing per jaar. Desondanks dat zij dit helemaal zelf kunnen organiseren, helpen twee gecertificeerde Baak-imkers; Dagmar van Grootveld (Online Traffic Coördinator) en Ronald van den Berg (executive chef), deze insecten een subtiel handje. 

De Bezige Bij
In de bijen kast gaat er een andere wereld open. Tussen de zwerm bijen, vervullen de bijen individuele gespecialiseerde taken en worden zij onderverdeeld in drie typen bijen: een koningin, werksters en darren. De koningin zorgt voor het nageslacht omdat zij als enige vruchtbaar is. Daarnaast zijn er de werksters. Zij doen alle ‘werkende’ taken zoals het verzamelen van nectar. En de mannelijke bijen; de darren, hebben als enige taak om de koningin te bevruchten.

Wordt er nog gedanst?
Honingbijen hebben een interne biologische klok, waardoor ze beter kunnen navigeren en taken kunnen verdelen. Daarnaast is de biologische klok van groot belang bij de bijendans, waarmee de werksters elkaar informatie doorgeven over voedselbronnen. Hoe sneller er wordt gedanst, hoe dichter de voedselbron is. De bijen kennen twee soorten dansen: de rondedans (binnen een bereik van 50 meter) en de kwispeldans (buiten een bereik van 50 meter).

Wetenschappelijke ontwikkelingen
Onze wetenschappers zijn ook gefascineerd geraakt over de natuurlijke wetten van de Bezige Bij. Interessante inzichten over het scherpe reukorgaan, de sociale organisatie, het dag- en nacht ritme en het regelmechanisme voor genexpressie. Best een gek idee dat dit kleine insect in meerdere opzichten evenredig is aan de mens.

Dus wanneer er komende tijd een verdwaalde bij zich aangetrokken voelt, door alle aantrekkelijke geuren van ons menselijk leven, verstoor de levensdans van het beestje niet. Zij is enkel verdwaald in de zoektocht naar voedsel van bloem tot bloem, zoals wij dat ook wel eens zijn. Zo beschermt u niet alleen u zelf tegen een nare steek evenals het stress gevoel bij de bij, omdat zij zich bedreigt voelt.

De twee imkers van de Bijenkast zijn:

Dagmar van Grootveld 
Online Traffic Coördinator 
tel: +31-(0)6 - 34735202 
d.vangrootveld@debaak.nl
www.debaak.nl  

en

Ronald van den Berg
Manager keuken Driebergen
tel: +31 (0)343 - 55 61 91
r.vandenberg@debaak.nl
www.baakhospitality.nl

 


 


  Omschrijving Profiel Duur Investering