Persoonlijk Presenteren (PP)

Wat kun je van de training verwachten?
Persoonlijk Presenteren is een intensieve, concrete en ervaringsgerichte presentatietraining. Het accent ligt op 'leren door doen'. Presenteren kan spannend zijn omdat je, staand voor een groep, het meest zichtbaar bent in je verbale en non-verbale communicatie. Je komt jezelf tegen en je onzekerheid wordt zichtbaar.

In de training wordt veel gewerkt met presentaties als oefenvorm. Je ontvangt feedback van de groep en de trainer zodat je direct kunt experimenteren met nieuw gedrag. Zo ervaar je hoe JIJ effectiever kunt zijn in het brengen van je boodschap.

Tijdens de training werk je aan zelfvertrouwen, expressie en zelfbewustzijn op het moment van het presenteren van je boodschap. We werken met methoden uit het theater, Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) en de houdingsleer. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Afhankelijk van jouw leervraag worden er oefeningen op maat gemaakt, toegesneden op de situatie waarin jij krachtiger wilt handelen. Ook ontvang je een concreet handboek over presenteren.

Voor wie is Persoonlijk Presenteren geschikt?

• Je hebt last van zenuwen waardoor de lol van het 'presenteren' er grotendeels af is. In deze presentatietraining leer je plezier in het presenteren te (her)vinden, op een manier die bij jou past en is afgestemd op jouw publiek.

• Je wilt meer op de voorgrond treden waardoor je je beter profileert. In deze training leer je jouw podium te pakken en ruimte te maken voor jouw ideeën.

• Je hebt het idee dat er meer mogelijkheden zijn om je boodschap over te brengen dan je nu toepast. In deze training leer je verschillende aanpakken te hanteren.

Opzet programma
De training Persoonlijk Presenteren bestaat uit 2 modules van elk 2 dagen. In de tussenliggende tijd heb je de kans om hetgeen je in Module 1 hebt geleerd in de praktijk uit te proberen. Ook krijg je een presentatie-opdracht mee voor Module 2.

Module 1 Enthousiast presenteren - 2 dagen

 • De vier P’s: presentatie, presentator, presenteren en publiek.
 • Bewust zijn van de eerste indruk die mensen van je krijgen. Geef je ze zin om naar je te luisteren? Wat denken ze van je te krijgen?
 • Waar ben je al goed in, wat helpt je bij het presenteren en weet je waar je op kunt vertrouwen? Wat wil je leren?
 • Congruentie van lichaam, stem en taal. Welke boodschap vertel je non-verbaal tijdens je presentatie? Stemt deze overeen met de inhoud?
 • Contact maken. Hoe comfortabel voel jij je in relatie met je publiek? Durf je al die aandacht wel aan en hoe houd je die vast?
 • Hoe bouw je je presentatie op, zodat je je publiek meeneemt in je verhaal? Weet jij wat voor hen interessant is en hou je daar rekening mee? Wat is de kern van je boodschap? 

Module 2 Overtuigend presenteren - 2 dagen

 • Hoe geloofwaardig ben je? Ben jij overtuigd van je eigen verhaal en breng je dat ook over? Oefeningen om jezelf krachtiger neer te zetten.
 • Spanning is energie die je helpt om een presentatie te leveren, teveel spanning belemmert je presentatie. Werken met ontspanningsoefeningen en het reguleren van je energie.
 • Er gaat wel eens iets anders dan je verwacht. Improvisatie-oefeningen dagen je uit in te spelen op het moment.
 • Vragen uit het publiek getuigen van interesse, maar kunnen ook heel verstorend werken. Hoe leid je dat in goede banen?
 • We bouwen voort op oefeningen uit de eerste module voor stemgebruik en lichaamshouding. Neem je je ruimte in of maak je je kleiner of groter dan nodig?
  Omschrijving Profiel Duur Investering