deBaak.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Stel hier je vraag

Stel ons hieronder jouw vraag over Informeel Leiderschap en krijg antwoord van een expert.

Ben jij informeel leider en heb je een vraag over jouw informeel leiderschap, dan wel leidinggeven zonder macht? Vanaf nu kun je daarvoor terecht bij het trainers team van De Informele Leider. Stel hieronder jouw vraag en krijg antwoord van één van onze experts.

Reactie plaatsen

Reacties

 • wo 11 apr 2012, 02:44 Els Kuppens
  Hoe belangrijk is het om als informeel leider een goede intuítieve ontwikkeling te hebben?
 • wo 11 apr 2012, 05:23 wendel greve
  Hoi els, leuke vraag: dat is wel van belang! We zijn vaak in ons werk erop gericht veel 'met verstand' te doen (wees nou verstandig!), juist ook naar je intuïtie (leren) luisteren is voor een informeel leider van belang, wordt in de training mee gewerkt! Niet alleen maar denken, ook voelen en ervaren, Groet, Wendel
 • do 12 apr 2012, 12:15 W. Klijn
  Bestaat de mogelijkheid om wanneer je van nature niet direct een informeel leider bent, dit jezelf toch aan te leren?
 • do 12 apr 2012, 12:32 Paul Hak
  Ik vat mijn ervaringen en beleving met informeel leiderschap kort samen. Het is een herkenbaar fenomeen; ik maak dit regelmatig mee in werkgroepen en projectgroepen die ontstaan bij de vele wijzigingen van de organisatie en in de processen. Een grote/logge organisatie biedt veel ruimte voor informeel leiderschap; de organisatie is complex, er zijn (te) veel regels (die vaak niet op elkaar aansluiten en soms zelfs tegenstrijdig zijn). Maak daar gebruik van; vraag niet naar de weg als die voor veel mensen niet duidelijk is maar wees een wegwijzer in de doolhof. Het begint inderdaad met visie; inschatten van situaties en ontwikkelingen. Het ontwikkelen van standpunten o.b.v. inzicht, deskundigheid en ervaring/senioriteit. Standpunten zijn niet altijd hard te onderbouwen, enige demagogie kun je wel toepassen, maar sla daar niet in door en wees je bewust van die valkuil. Toon kennis, illustreer dat, laat zien dat je er veel van weet (zorg dat je er veel van weet!). Wees visionair en bevlogen in het poneren van je standpunten. Gebruik metaforen, Illustreer; humor en relativering zijn belangrijke instrumenten. Motiveer je handelen en je besluiten; leg daar verantwoording over af; daarmee committeer je de formele leiding en creëer je bescherming voor je positie en je handelen en verwerf je gezag en autoriteit. Val de formele leiding niet aan (ook als daar wel reden voor is), maar steun ze in hun positie ("het is ook zo complex, het is geen sinecure om in jullie schoenen te staan, gelukkig hebben jullie mensen zoals ik waar je op terug kunt vallen, op mij kunnen jullie rekenen").
 • do 12 apr 2012, 01:34 Hanneke van geet
  Beste W. Klijn, Informele leider wordt je door te ontdekken waar jouw kracht van nature wel ligt. Wat doe je moeiteloos? Wat is voor jou echt belangrijk in je leven? Wanneer volgen mensen jou als vanzelf? Als je weet wat je talent is en wat je drijfveren zijn, dan kan je vervolgens experimeteren met hoe je deze kunt inzetten om mensen mee te krijgen. En dat is informeel leiderschap: je hebt het al!
 • do 12 apr 2012, 02:18 FP
  Het valt mij op dat zodra ik de rol van informeel leider op mij neem, anderen lijken "weg te duiken". Ligt dat aan mijn stijl of herkennen anderen dat ook?
 • do 12 apr 2012, 07:48 Hanneke van Geet
  Beste FP, het klinkt alsof anderen blij zijn dat jij leiderschap toont, zodat zij dat niet meer hoeven te doen. Klopt dat? Mijn ervaring is deels hetzelfde, maar soms ook dat anderen juist ook opstaan, of graam meegaan, meeliften. herken je dat ook? Wat is jouw stijl? Hanneke
 • do 12 apr 2012, 09:45 wendel greve
  Misschien is aan ze vragen hoe je overkomt? Kan heel verhelderend zijn, Ik heb net in mijn tennisteam hele nuttige feedback gekregen over hoe ik ongewild geen waardering gaf!
 • vr 13 apr 2012, 10:03 Christian Renders
  Is er een universele X-factor van de Grote Informele Leiders van deze en andere tijden? Hoe filter je de componenten daaruit die voor jou van toegevoegde waarde zijn en hoe laat je die duurzaam landen in je eigen authenticiteit?
 • vr 13 apr 2012, 02:59 Hanneke van Geet
  Mooie vraag hoor! Heb jij iemand die jouw grote voorbeeld is? En waarom dan die persoon? Kenmerken die voor mij zouden horen bij de X gaan over de verbinding tussen binnen en buiten: - het grote geheel zien, het speelveld en de dynamiek daarvan; - gaan staan voor jouw visie. Als je doet waar je hart ligt, waar je talent ligt, word je vanzelf een magneet. - aandacht voor de mensen om je heen en de doelen van je team/organisatie en die verbinden. Wie vult aan?
 • ma 16 apr 2012, 03:08 An Kramer
  Wat een mooie vragen en antwoorden ontstaan hier: informeel kennis en ervaring delen: ook daar gaat informeel leiderschap over! Het lastige met informeel leiderschap is, dat we vaak naar voorbeelden zoeken, en je uiteindelijk het alleen maar (en dat is juist heel veel) op je eigen manier kan doen. Als je daar ten volle in gaat staan, word je je eigen X factor. En aantrekkelijk om te volgen. Het is en blijft trial and error...kan je lachen om- , mild zijn naar je eigen valkuilen?
 • ma 16 apr 2012, 04:34 Wendel Greve
  Hi, leuk om je bewust te worden wanneer je zelf iemand volgt, wat maakt dat je dat doet? En wat maakt dat mensen jou volgen? Bij informeel leiderschap zijn volgen en leiden met elkaar in wisselwerking, kunnen elkaar wel of niet versterken!
 • do 19 apr 2012, 08:56 An Kramer
  Wie volg jij Wendel? Als ik zelf denk, dat gaat het over mensen met visie en daadkracht, Ga er nog eens verder over denken.

Reageren op dit artikel

(deze wordt niet gepubliceerd)
Ververs afbeelding
  Omschrijving Profiel Duur Investering