Hoe beïnvloed jij je krachtenveld?

 

Deze test laat zien op welke manier jij invloed uitoefent op jouw krachtenveld. In totaal onderscheiden we 4 typen. Elk typen heeft zijn voordelen, maar ook zijn valkuilen. De test is gerelateerd aan het leertraject voor sr professionals Invloed in Complexiteit. Onderstaand model ligt aan de basis van deze test: 

 

 

Lijsttrekker:
‘In complexe situaties neem je zelf graag initiatief. Vanuit een stevig en doortimmerd standpunt creëer je steun voor je doelstellingen. Je wordt gewaardeerd om je helderheid en je directheid. Mensen die geraakt worden door je boodschap volgen je graag.

Stilstaan voor een moment van reflectie en het bekijken van de situatie vanuit een nieuw en ander perspectief is niet vanzelfsprekend voor je. Daar ligt een belangrijke mogelijkheid om je effectiviteit verder te vergroten’.

 

Netwerker:
‘Je voelt je prima thuis in een complexe context. Je natuurlijk neiging is om rond-cirkelend langs alle betrokkenen je mening te toetsen aan die van anderen en zo je positie te bepalen en je plan verder invulling te geven. Mensen vertellen je graag hun verhaal, zijn open over wat ze vinden. Daardoor ben je goed in staat om toegang te krijgen tot strategische personen en informele bijeenkomsten. Daar worden immers de echte deals gemaakt.

Wel bestaat het risico dat je steeds minder aanspreekbaar bent op wat jij werkelijk vindt, waar je zelf echt voor staat. Verankering en diepgang brengen in je boodschap is dan de belangrijkste uitdaging voor je.’

 

Ambachtsman:
‘Complexiteit daagt je uit, zoals een 5-sterren puzzel dat doet. Je onderzoekende en nieuwsgierige houding maakt dat je altijd op zoek blijft naar meer inzicht. Je wordt hoog gewaardeerd door je collega’s omdat je altijd extra scherpte aanbrengt in de discussie. Als jij iets inbrengt weegt dat zwaar in de besluitvorming.

Niet iedereen weet echter wat je allemaal in huis hebt. Je zet jezelf niet graag in het middelpunt van de aandacht, terwijl iets meer ‘netwerken’ anderen juist de kans zou geven om de kwaliteit van je verhaal verder te benutten’.

 

Diplomaat:
‘Je komt haast als vanzelf in complexe situaties terecht. Waar anderen de draad kwijtraken, weet jij geduldig en subtiel de boel te ontrafelen en het proces een cruciaal zetje te geven in de goede richting. Vaak buiten het directe licht van de schijnwerpers, en altijd met gebruikmaking van de kwaliteiten van anderen.

Wat je precies doet is voor anderen vaak onzichtbaar. Daardoor loop je soms ook kansen mis. Een goeie stevige ‘pitch’ over wat jouw stijl voor resultaten kan opleveren kan je helpen om je visitekaartje duidelijker achter te laten, zodat je in beeld bent bij anderen als ze je nodig hebben.’

 

Wil jij je invloed in complexe samenwerkingsverbanden vergroten? Bekijk ons leertraject Invloed in Complexiteit


  Omschrijving Profiel Duur Investering