Playfulness

De professional die het beste kan inspelen op zijn omgeving is het meest succesvol.

Playfulness, continu in ontwikkeling...

Een vast gegeven is dat onze omgeving continu en steeds sneller verandert. Een flexibele manier van denken en handelen is essentieel aan te sluiten op de realiteit. Mensen houden van controle, maar bij het maken van een plan loop je al snel achter bij de realiteit. Kunnen we dus onze veiligheid creëren door in continue cocreatie te blijven met onze omgeving en daar plezier in te hebben?

Playfulness geeft een mindset en manieren om spelenderwijs samen met deze omgeving nieuwe kansen te creëren. Van het proberen onze gewenste situatie te forceren, naar het aansluiten op verandering en het passend maken bij onze verlangens. Bekijk dus deze site, en ga het contact aan om samen verder te ontwikkelend in goed spel!

Hoe flexibel ben jij?

Speel het onderstaande spel (4 Seconds Frenzy van Armor games) om te zien hoe flexibel jij omgaat met onverwachte situaties. Het bestaat uit 50 korte spelletjes, door 50 programmeurs gemaakt, die je elk in 4 secondes moet uitspelen. Laat jij je frustreren, of vind je rust en speel je het spel uit?


Four Second Frenzy (Oddities game) | Play more games

Centrale vragen in Playfulness 

- Doelstelling: Wat wil jij in de kern bereiken? Wanneer heb ik voor mijn gevoel een goed spel gespeeld?
- Spelveld en spelregels: Hoe kan je overzicht houden en de patronen overzien? Wat zijn de spelregels, wie zijn de medespelers, en hoe lopen de wegen hier?
- Speelstijl: Waar zit jouw rust en flexibiliteit? Waar ben je goed en minder handig in? Hoe kan ik niet in de stress schieten, maar vanuit rust de wereld rustig zien veranderen? 
- Plezier: hoe kan je plezier hebben in situaties waarin controle een illusie is? Plezier helpt bij het positief staan in onverwachte situaties en het daardoor beter kunnen reageren.

Kracht van humor en plezier

Opvallend is dat als je professionals bij elkaar zet er al snel een serieuze sfeer ontstaat. Een professional wordt vaak gezien als een beheerst persoon die weet waar hij / zij het over heeft, en controle over de situatie heeft. Humor en plezier kan echter in vele situaties effectiever zijn. Humor zorgt voor contact, overzicht, en verbindingen die anders niet gemaakt kunnen worden. Het houdt situaties flexibel. De kracht van flexibiliteit met focus op het uiteindelijk gedeeld doel.

Als voorbeeld de scene van de improvisatiegroep Tilburg Tigers . Zij gebruiken uitspraken van het publiek om mee te spelen. De basis hiervan is met plezier accepteren van wat zich aanbiedt en gebruiken voor het gezamenlijk doel - plezier hebben samen met het publiek. Van controle naar cocreatie.

Ga de interactie aan met je omgeving door goed spel, en wees in het moment. 

Onderliggende stromingen en nieuwe generaties 

Er is in het verleden al veel geschreven over Playfulness. Van homo ludens tot het meer hedendaagse serious gaming, wat gaat over inzetten van spel voor leersituaties.

 
Voorbeeld: teamtraining Maak je eigen Soapaflevering

Interessant is dat de nieuwe generaties al veel meer gewend zijn om te leren door logisch en spelenderwijs met hun omgeving om te gaan. Waarom zou je alles uit je hoofd leren, als je het eenvoudig kan opzoeken. De professional die het meest flexibel kan spelen met zijn / haar omgeving zonder het eigen doel uit het oog te verliezen, heeft meer kans succesvol zijn in de huidige samenleving.

Opkomende en oude stromingen:

  • Applied Improvisation: het toepassen van de principes van improvisatietoneel in een organisatieomgeving (Ja en..., Accepteren, Nu, Plezier, Initiatief, Contact, Loslaten)
  • Aikido: Vechtkunst waarbij de energie van de ander gebruikt wordt in plaats van geblokkeerd.
  • Gestalt psychologie: psychologische stroming die uitgaat van de mens die op creatieve wijze in contact is zijn / haar omgeving.

Playfulness aan het werk

Playfulness is een belangrijke mindset van vele trainingen bij de Baak. Zoals geen enkele stroming kan Playfulness losgezien worden van andere richtingen; het gaat om balans in het geheel. Loop eens met een extern iemand rustig over de werkvloer en heb plezier over wat jullie zien. Neem de uitkomsten van dit plezier serieus, want het zou zomaar waar kunnen zijn!

Contact

Heb je vragen, gedachten of ideeen neem dan contact op met:

Rutger Slump
programmaker de Baak
r.slump@debaak.nl
06-42519948

 
Valentijn Ouwens
programmamaker de Baak
v.ouwens@debaak.nl
06-51095354

  Omschrijving Profiel Duur Investering