Planned obsolescence vs de circulaire economie

 

Planned obso… wattes? ‘Planned obsolescence’. Juist ja, nog nooit van gehoord.
Eigenlijk vrij simpel gezegd producten die gemaakt worden om kapot te gaan. Ja, dat hoor je goed. Vandaag ontworpen voor de prullenbak van morgen. En je ziet het overal, denk aan gloeilampen of bijvoorbeeld de accu van je IPod.

Ik voel me als consument best een beetje beledigd, in het spreekwoordelijke ootje genomen.
Dat producenten dus moedwillig iets maken met een korte levensduur, om de consument op die manier meer geld afhandig te maken. Óf, dat producenten met ‘design’ een behoefte creëren bij de consument om nog prima bruikbare spullen uit zichzelf weg te gooien. Tja... best herkenbaar. Zelf zit ik ook al een paar dagen te googelen welk nieuw mobieltje ik zal kiezen als mijn abonnement straks afgelopen is. En dat terwijl mijn ‘oude mobiel’ het nog prima doet… Damn they’re good!

Gelukkig zien we dit steeds meer veranderen met de opkomst van de circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan zogeheten Cradle2Cradle producten waarbij alle grondstoffen van een product kunnen worden hergebruikt. Een super voorbeeld is het nieuwe tapijt in de lounge bij de Baak in Noordwijk.

Ook zie je steeds vaker de lease-constructie. Zo is het tegenwoordig mogelijk om je spijkerbroek (via Mud Jeans) te huren of licht te kopen i.p.v. lampen (via Philips). Je betaalt dus voor gebruik en niet voor bezit, want de producten gaan na gebruik gewoon weer terug naar de producent. Deze verhuurt het product opnieuw, of recyclet het. Et voilá… een gesloten cirkel. Hoe langer een product dus meegaat, hoe meer geld er verdiend wordt. En niet geheel onbelangrijk, het zorgt ook voor minder verspilling van energie en grondstoffen en minder vervuiling.
 
Benieuwd naar meer voorbeelden? Kijk een op www.mvonederland.nl

Tot de volgende keer!

Priscilla van Soestbergen
Namens de Duurzame Baak

P.s. Alle duurzame mails zijn terug te vinden op het duurzame Baak blog: debaakraakt

“Laten we duurzaam leven voor de duur dat we samen zijn”

Eduurzaam@debaak.nl
Duurzame Baak bestaat uit: Alex v'tH, Annelies, Brigitte, Elke, Jolanda vV, Jolanda vdB, Josja, Nanna, Petra, Roos en Priscilla.


  Omschrijving Profiel Duur Investering