Leren in de winter: stilstaan om verder te komen

Godfried IJsselingGodfried IJsseling, psycholoog en senior trainer, voor het compacte leerconcept De WinterBaak (5-8 januari 2015)

Wisseling van seizoenen

De winter komt eraan, dat is nu wel duidelijk. De bladeren aan de bomen veranderen van kleur, de winterjassen komen uit de kast. Ik hou van de wisseling van seizoenen. Ze geven letterlijk structuur en variatie aan je leven.

Zo is de lente altijd vervuld van optimisme en nieuw perspectieven. Ze lijkt een toekomst te beloven waarin van alles mogelijk is. In de zomer wordt het rustiger. Eigenlijk gebeurt er dan niet zoveel. Het is - net als de winter - een periode van relatieve stilstand. Alles ‘is er gewoon’. De herfst daarentegen is weer een heel dynamisch seizoen. Sommige mensen worden zwaarmoedig van de steeds kortere dagen en de vallende bladeren. Ik niet. Ik zie de herfst als een levendig seizoen, net als de lente. Een seizoen van transformatie en de ontwikkeling naar ‘iets nieuws’. Dat ‘nieuws’ is de winter natuurlijk, een eigenaardig seizoen, waarin de natuur in winterslaap gaat. De bomen verliezen hun blad en keren als het ware naar binnen, net als de mensen, terug in hun huizen, waar het gemoedelijk en warm is. Buiten is het koud en guur. Het is een tijd van rust, waarin de natuur zich ongezien oplaadt voor een nieuwe lente, zoals de nacht ons oplaadt voor een nieuwe dag.

Stil staan
Wat betekent dan leren in de winter? Voor mij staat leren in de winter in het teken van reflectie, contemplatie, van ‘stilstaan bij’, van kracht opdoen door tot rust te komen.

In onze moderne maatschappij lijkt er steeds minder plaats voor deze kwaliteiten van de winter. De 24 uurs economie jaagt ons voort, liefst 365 dagen per jaar. We houden geen rekening met de seizoenen, met de natuurlijke afwisseling van rust en activiteit. We willen het liefst altijd actief zijn. Rust en stilte zijn maar tijdverspilling, en er is nog zoveel te doen! Maar heb je je wel eens gemerkt dat ergens een nachtje over slapen tot een heel nieuw perspectief kan leiden? Dat is de kracht van de winter, van de stilstand, de rust en de reflectie. Ogenschijnlijk doe je niks, maar de rust is productiever dan het lijkt.

Ratrace
Voor managers en professionals, volop actief in de ‘ratrace’, kan het winterse leren dus een welkome afwisseling zijn. Een moment om even stil te staan en eens rustig rond te kijken. Te verdiepen, en op die manier ook professioneel je kwaliteiten en talenten te bestendigen.

Godfried IJsseling is psycholoog en senior trainer bij de Baak. Hij schreef twee boeken: Persoonlijke ontwikkeling - Echtheid in professionaliteit (2008) en Weg van de eenvoud - Essentie als kompas voor organisaties (2011).


  Omschrijving Profiel Duur Investering