Jonge professionals willen andere baan in 2014

Binnen nu en een jaar gaat 67% van de jonge professionals in loondienst op zoek naar een andere baan. 80% hiervan verwacht een dergelijke kans buiten de huidige organisatie te vinden. Reden om te vertrekken is de behoefte aan meer werkgeluk dan zij in hun huidige baan ervaren.
Young Professional Onderzoek
Dit blijkt uit het jaarlijkse Young Professional Onderzoek in opdracht van 4YoungPeople en Careerwise.nl. Dit jaar vulden ruim dertienhonderd jonge hoogopgeleiden tussen de twintig en vijfendertig jaar het onderzoek in.

Werkbehoeften
Uit het onderzoek blijkt dat jonge professionals een sterke behoefte hebben aan authenticiteit, zelfontwikkeling en verbondenheid aan de organisatie. Hierbij is het verlangen om authentiek te kunnen zijn het belangrijkst.

Werkgeluk
Jonge professionals in loondienst (95%) ervaren echter onvoldoende dat ze zichzelf kunnen en mogen zijn in hun werk, ze vinden dat er te weinig ruimte en aandacht is voor zelfontwikkeling en ze ervaren weinig verbondenheid met de visie van de organisatie. Dit is de reden dat zij zichzelf een magere 6 geven als het gaat om de mate van waarin ze gelukkig zijn in hun huidige werk. Jonge ondernemers zijn een stuk gelukkiger met hun werk: zij geven zichzelf een ruime 8 als het gaat om hun werkgeluk. 

Passie en talent
Uit het onderzoek blijkt dat er  een sterke relatie bestaat tussen passie en werkgeluk. Hoe meer passie iemand ervaart in zijn werk, des te hoger hij of zij scoort op werkgeluk. Eenzelfde relatie zien we voor talent en werkgeluk. Hoe meer een jonge professional in staat is om zijn talent toe te kunnen passen in zijn werk, des te hoger het ervaren werkgeluk is. Jonge professionals in loondienst scoren ook hier lager dan jonge ondernemers: ondernemers ervaren veel meer passie in hun werk. 

Realiseer je eigen werkgeluk
Wat te doen als jonge professional? Ondernemers ervaren significant meer werkgeluk. Voor jezelf beginnen? Iets om te overwegen als je over de juiste eigenschappen (zoals visie, enthousiasme, risicobeheersing, zelfdiscipline en enthousiasme) beschikt. Maar ook in loondienst kun je jouw eigen baan creëren waarin je jezelf kunt zijn en waarin je talent en passie tot zijn recht komen. Besteed aandacht aan je eigen ontwikkeling en ga uit van je eigen talent en zet vooral je eigen uniciteit en authenticiteit in. Daar word je het meest gelukkig van.

Behoud talent
Om als organisatie jonge professionals aan je te binden, moet je ervoor zorgen dat hun talenten optimaal tot hun recht komen en moeten ze worden aangemoedigd om hun talenten verder te ontwikkelen. Ga met jonge professionals het gesprek aan over hun passie en creëer een werkomgeving waarin die passie tot bloei kan komen. Inspireer ze met een visie die geleefd wordt en waaraan jonge professionals zich intrinsiek kunnen verbinden.

Ben je geïnteresseerd in dit thema en wil je hier mee aan de slag? Zie voor meer informatie onze training HR, de Strategische Business Partner.  Omschrijving Profiel Duur Investering