Hoofden, bazen en tirannen

Onze nieuwste ideeën over leiderschap, dienend leiderschap, gedeeld leiderschap, leiderloos leiderschap, zijn niet goed te snappen zonder de eeuwenoude traditie erbij te betrekken. Ook het hedendaagse management bashenniet. Waar komen die nieuwe ideeën over leiderschap vandaan, waarom is leiderschap al veertig jaar ‘hot’, waarom worden managers en leiders zo aangevallen? En is dat terecht? Wat is het beste wat we nu over leiderschap weten?

Om antwoorden op deze en andere vragen te vinden ben ik het avontuur aangegaan om te onderzoeken hoe onze ideeën over leiderschap zich in de afgelopen 25 eeuwen hebben ontwikkeld en waardoor.

Dat doe ik aan de hand van fascinerende en vaak vergeten instructieteksten voor (aankomende) vorsten, leiders en bazen. Wat moet je allemaal leren om een goed leider te zijn? En wat is goed?

De moderne managementboeken zijn de opvolgers van de middeleeuwse prinsenspiegels. Het beroemdste boek voor leiders, bazen en tirannen? De Heerser van Machiavelli. Je kunt stellen dat de tutoren van de prinsen en vorsten van weleer De Baak-medewerkers van nu zijn .

Ik breng u graag op de hoogte van mijn work-in-progress: leiderschap toen, nu en straks.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Dr. Joep Schrijvers(1957) oud-medewerker De Baak, publicist, universitair docent aan de UvA en veranderkundige is bekend van o.m. zijn boek Hoe word ik een rat?
Hij werkt aan twee onderzoeken/boeken: Ideeëngeschiedenis van leiderschap én aan cyberrat, over gekonkel en manipulatie in cyberspace.


  Omschrijving Profiel Duur Investering