Lancering 'Ongekend hoogbegaafd'

Lancering 'Ongekend hoogbegaafd - 13 portretten' van auteur Jacqueline Lucas
2 sep 2011

Met feestelijke gevoelens kan worden teruggekeken op de lancering van het boek ‘Ongekend hoogbegaafd - 13 portretten’ door Jacqueline Lucas. De publicatie werd op initiatief van Brenda Slagter aangegrepen om met klanten en andere belangstellenden bij De Baak over hoogbegaafdheid in gesprek te gaan.

Schrijver Jacqueline Lucas kreeg de uitnodiging een programma samen te stellen. Het thema werd ‘Talent oogsten’, met het motto: ‘Groot talent gaat wel eens in een klein hoekje zitten. Nodig het uit!’ Al snel bleek dat er brede belangstelling bestond, zowel individueel als vanuit bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Op 2 september was de zaal van BlauwGedicht, op landgoed De Horst in Driebergen, gevuld met zo’n 120 geïnteresseerden.

Het programma begon met een dankwoord van Jacqueline Lucas voor deze unieke gelegenheid bij De Baak. Ze overhandigde Brenda Slagter, die met haar initiatief een onmisbare rol heeft gespeeld, het symbolische eerste exemplaar van het boek. Brenda hield een klein interview met de schrijver over de achtergrond van het boek, waarna Jacqueline een fragment uit het boek voorlas. Het ging over de constatering dat hoogbegaafdheid op zich geen probleem is, maar dat het vermijden ervan wel tot onbegrip en onderpresteren leidt. Dit was tevens een introductie op de vier sprekers die volgden.

Twee van deze sprekers zijn deskundigen op het gebied van hoogbegaafdheid. Noks Nauta, bedrijfsarts en psycholoog, is medewerker van het IHBV en geportretteerd in ‘Ongekend hoogbegaafd’. Lianne Hoogeveen is directeur van het CBO (Centrum Begaafdheidsonderzoek Nijmegen, verbonden aan de Radboutuniversiteit, Nijmegen). De andere twee werken met talent binnen het bedrijfsleven: Hugo Loomeijer als talentmanager bij Jelmer, Jamila el Mourabet als diversity consultant bij ABN-AMRO. Ieder ging op eigen wijze in op de vraag naar de eigen ervaring met het herkennen van talent en hoogbegaafdheid (op de werkvloer) en op vragen als ‘Hoe kunnen mensen worden uitgenodigd om hun talent ten volle te benutten?’ en ‘In hoeverre mogen mensen “anders” zijn en is er ruimte voor ongekend talent?’

Dagvoorzitter Harry Starren nam het roer over en bracht via zijn introductie over leren en wat leren mogelijk in de weg staat, beweging in de zaal. De opdracht was om over het gazon naar de heg (‘Speciaal hiervoor neergezet’) te lopen. Mensen raakten in gesprek met een onbekende en kwamen op een andere plek in de zaal terug. Harry Starren verzamelde in de zaal positieve feedback op de gehoorde verhalen en toen er vervolgens vragen konden worden gesteld, bleek pas goed hoe betrokken de aanwezigen waren. De sprekers, die een forum hadden gevormd, formuleerden hun antwoorden en vulden elkaar aan.
‘Een zeer intelligente zaal’, zei Harry Starren later. Het was ook een zeer levendige zaal, met een grote diversiteit aan verschijning, benadering en achtergrond. Ter afronding nodigde Jacqueline Lucas, schrijfcoach, ieder uit bij zichzelf te rade te gaan en via twee schrijfopdrachten te onderzoeken wat hen, van alles wat was verteld, het meest had geraakt en hoe het - eigen - talent van de toekomst eruit ziet. Voor de borrel, met zang en zon, liep het gezelschap naar het landhuis. Er was nog veel uit te wisselen en na te praten.

Op de kaartjes, de ieder met eigen gegevens kon invullen, staat niet toevallig: ‘De Baak gaat verder!’ Want De Baak gaat in samenwerking met experts op dit gebied een training ontwikkelen voor en door hoogbegaafde volwassenen. Zodat ze hun talenten (nog beter) kennen en kunnen inzetten: voor zichzelf, hun directe omgeving en de maatschappij.

Voor meer info: b.slagter@debaak.nl

Verslag: De SchrijfWerkPlaats

Het boek ‘Ongekend hoogbegaafd - 13 portretten’ is te koop via de Schrijfwerkplaats

Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 1 Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 2
Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 3 Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 4
Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 5 Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 6
Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 7 Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 8
Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 9 Boekpresentatie Ongekend hoogbegaafd - Foto 10

 


  Omschrijving Profiel Duur Investering