De coach en teamcoaching

Als je kraan lekt, wil je dat die kraan gemaakt wordt. Als het bij jezelf of in je team even niet lekker loopt, dan duurt het vaak langer voordat we daar iets aan doen. Je zou kunnen zeggen: wanneer de 'teamspirit' lekt, is het gewoon fijn als er even iemand met je meekijkt. 

Even stilstaan
Zeker in de drukke tijd waarin we leven is het belangrijk om tussen al het hollen door even stil te kunnen staan. Dat iemand je kritische vragen stelt over de dingen die jouw team als vanzelfsprekend ziet. Ik vind teamcoaching wellicht nog meer waard, omdat je in een korte tijd de prestaties van een heel team kan verbeteren.

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een succesvolle teamcoach?
Je moet een OEN zijn: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Benoemen wat je ziet en vragen stellen over de zaken die zij als vanzelfsprekend ervaren. “Jullie zijn elkaar al vijf keer in de rede gevallen, is dat zoals het altijd gaat?” Onderzoek waarom een team doet wat het doet. Als die patronen zichtbaar zijn, dan is verandering mogelijk. Om die patronen zichtbaar te maken, maak ik zelf veel gebruik van humor, zodat de zwaarte van goed of fout of van schuld vermindert en de sfeer luchtiger wordt. Verder is het belangrijk dat je in tegenstelling tot individuele coaching niet teveel ingaat op het individu, maar op de interactie tussen de teamleden.

Wat zijn de valkuilen van een teamcoach?
Met teamcoaching heb je met een heel systeem te maken. Het is net alsof je bij een gezin komt, met vele gewoontes, die dingen doen zoals ze die altijd doen. Je moet als teamcoach oppassen dat je daar niet ingezogen wordt. Bijvoorbeeld: “We hebben het niet over de moeilijke dingen”. Laat je niet verleiden om dus geen moeilijke dingen te sprake te brengen, maar benoem dat dit is wat je ervaart.

Waarom is een goed team belangrijk?
Ik geloof dat een prettige werksfeer en goed onderling contact met de mensen waarmee je samenwerkt essentieel is. Je voelt je goed omdat de samenwerking met je collega’s goed is. Met een goede samenwerking kom ik in een flow, dan ben ik drie keer zo effectief. Je stimuleert elkaar, je creëert synergie. Als teamcoach kan je met relatief weinig de prestaties van een team enorm doen stijgen. Het mooie ervan is dat dit ook zichtbaar is. Ik hoop altijd dat het resultaat van teamcoaching een kettingreactie veroorzaakt binnen een bedrijf.

Zelf gecreëerd
Het goede nieuws is: hoeveel gedoe een team ook heeft, het heeft die manier van doen zelf gecreëerd, dus heeft het team ook de mogelijkheid samen te veranderen.

Door: An Kramer, senior programmamaker en trainster bij de Baak.


  Omschrijving Profiel Duur Investering