Talent, hoe krijg ik dat?

Talent is blijkbaar het goud dat je moet bezitten. Maar wát is het en waar kan ik het ik het verkrijgen?

Begaafdheid of talent is volgens psychologen een positieve eigenschap van een persoon, die in de kern is aangeboren én die door een verder leerproces of oefening in zijn volle omvang tot uitdrukking kan komen. Ontwikkelingsprofessionals noemen het ook wel ‘kernkwaliteit’. Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot de kern van de persoon behoren. Zij geven iemand een kwaliteitsvolle uniciteit, een ‘unieke kleur’ kun je wel zeggen. Een kernkwaliteit is datgene wat je zelf vanuit nature lijkt te kunnen en waarvan je bij jezelf denkt; “Maar dat kan toch iedereen wel?”

Schatzoeken
Het lijkt dus simpel. Het enige wat je hoeft te doen is datgene in jezelf ontdekken waar jij, in jouw eigen uniciteit, zo goed in bent. Dat ga je (verder) ontwikkelen. Maar zo simpel liggen de zaken niet. Het is nog een hele klus om je eigen ik te onderzoeken. Want wie weet wat je tegen zal komen?

Jouw eigenschappen
Misschien eigenschappen die je helemaal niet leuk vindt aan jezelf en die je tot nu toe zorgvuldig genegeerd hebt. Het bewust onderzoeken van je eigen ik kan namelijk vervelende gevoelens met zich mee brengen. Of misschien ontdek je wel dat je heel erg goed bent in iets wat eigenlijk totaal ‘not done’ is. Als ik bijvoorbeeld heel talentvol ben in Origami vouwen, weet ik niet zo zeker of ik dat snel bekend zou maken... Maar het feit dat ik een echte netwerker bent, hou van samenwerken en me op mijn plek voel in een netwerkorganisatie, is wel weer erg handig om te weten!

Doe maar normaal...
Die blik op jezelf blijft natuurlijk nog steeds een subjectieve, een blik die op elk moment onder invloed is van je emotionele staat. Het is net zoals op de weegschaal gaan staan: zodra ik zie dat ik drie kilo zwaarder ben geworden, bedenk ik dat ik te dik ben, terwijl ik heel tevreden was over mijn lichaam tot op het moment dat ik op de weegschaal ging staan.
Daarbij komt dat je, na deze interne onderzoekstocht, ook nog aan ánderen moet vertellen waar je talentvol in bent. En dat is niet altijd makkelijk in een culturele omgeving waarin bescheidenheid de belangrijkste norm is en waar de leus ‘doe maar normaal, dat is al gek genoeg’ op menig WC-tegeltje vereeuwigd is.

Uitpakken
Vertellen dat je iets goed kan of dat je ergens in uitblinkt is best ingewikkeld. En dat juist wanneer je op zoek bent naar ontwikkeling. Voor jonge ambitieuze starters heb ik een geruststellende gedachte: het goud waar je gretig naar op zoek bent als jonge ambitieuze starter, is er blijkbaar al. Het zit ergens in je, en als je diep genoeg durft te gaan, kom je het vanzelf tegen. ‘It’s all there’, het enige wat je dus te doen staat is de sprong te wagen, jezelf kritisch tegen het licht te houden en eens grondig te onderzoeken wat er te halen valt aan talent!

Door Iro Evangelou, trainer bij De Baak.

Training:
Get Real - Empower your Ambitions

Lees verder:
Howard Gardner. De Kneedbare Geest, Uitgeverij Nieuwezijds, 2005.
Daniel D. Ofman. Bezieling en kwaliteit in organisaties, Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht, 1992, 2004.

   


  Omschrijving Profiel Duur Investering