Veranderen? Game over

Ik kwam dit filmpje tegen en was meteen 20 jaar terug in de tijd. Wie kent Tetris niet? Wat een zenuwslopend spelletje.In het begin van het spel heb je nog alle tijd om rustig je blokjes op de juiste plekken te plaatsen. Het muziekje is vrolijk en de kleurtjes ondersteunen het spelplezier. Echter de tijd tikt door, de ruimte wordt steeds schaarser en de blokjes lijken toch echt steeds iets sneller naar beneden te komen.

De foutjes stapelen zich op
Wat doe je nou met al die verschillende kleurtjes en vormpjes? Hup, links een blokje. Hup, rechts een lange balk. De foutjes, onbedoelde acties stapelen zich op. Tot onvermijdelijk het einde van het spel in zicht komt en je soms uit pure wanhoop gewoon maar alles op elkaar stapelt. En zo niet meer de laatste mogelijkheden ziet en het eigenlijk stiekem al opgeeft.

Veranderproces als Tetris
Soms gaat een veranderproces in een organisatie net zo. Finance, overheid of onderwijs, er zijn overeenkomsten te zien. De hogere laag, directie en MT beginnen rustig met een mooi plan, een visie waar kleur en vorm prachtig op elkaar aansluiten. Maar helaas vallen die plannen bij implementatie zelden meteen in goede structuren en processen in elkaar, zodat het direct klopt en werkt. Allerlei factoren spelen hierin mee en als professional, met een belangrijke rol als veranderaar, of zelfs als leidinggevende in een verandertraject kun je het gevoel krijgen dat je hier soms weinig te kiezen of zelf in te besluiten hebt.

Mensen en veranderprocessen
Een factor die vaak onderschat wordt en ongrijpbaar voelt, is de mens-kant van veranderen. Je hebt in veranderingen te maken met mensen, met verschillende werkwijzen, voorkeuren, drijfveren. En de tijd tikt door heb je oog en oor voor de mens in jouw (re-)organisatie? Want jij en je collega’s hebben de grootste invloed op het veranderingsproces.

Weerstand
Rosabeth Moss Kanter, Professor of Business Administration van Harvard Business School, zegt hierover: “Een verandering in een organisatie brengt vaak pijn en weerstand met zich mee. Weerstand tegen verandering kan zich op vele manieren manifesteren. Getreuzel, inertie, sabotage of soms zelfs rebellie. Als leidinggevende kun je dit niet allemaal zelf oplossen. Je kunt je wel verdiepen in hoe jij het iets gemakkelijker zou kunnen maken voor jouw medewerkers. Door de weerstand serieus te nemen, door onderzoek te doen naar de bron en vanuit daar samen met je medewerkers te kijken naar verbetering in de veranderingen.”

Collega's zien en horen
Dit vond ik een belangrijke gedachtengang van Kanter. Het roept in mij op om medewerkers/collega’s goed te zien en te horen, zodat zij zich niet als Human Tetris voelen. En misschien zodat jij je niet wanhopig en gestresst hoeft te voelen, maar de ruimte voor mogelijkheden blijft zien en het plezier in het ‘spel’ blijft houden.

Door Elke Visser

Meer informatie over hoe je effectief een verandering kunt sturen? Lees verder over de training Persoonlijke Effectiviteit in het Sturen van Verandering


  Omschrijving Profiel Duur Investering