Leidinggeven is confronterend en leerzaam

Jiska Peteroff, leidingevende bij IMC Weekendschool, locatie Rotterdam, vertelt over haar ervaringen bij de training Leren Leiden, voor startende leidinggevenden. "Het programma van ‘Leren Leiden’ is zeer divers, je wordt zo volgestopt dat je na thuiskomst eerst even een paar dagen moet bijkomen. Maar het is ook zo op de praktijk gericht dat je het meteen toe gaat passen.”

Confrontatie met jezelf aangaan
"Waar ik het meest aan gehad heb, is dat je de confrontatie met jezelf aangaat. Je krijgt allerlei verschillende situaties voorgeschoteld waarin jij de rol van leidinggevende moet vervullen. Soms gebruikmakend van acteurs. Daarna is er uitgebreid tijd voor feedback op wat je gedaan hebt, hoe je het aanpakte, en wat andere mogelijkheden zouden zijn. Dat maakt je bewust van aspecten die je van jezelf niet door hebt."

Feedback
"Je leert ook van elkaar, want ik kijk en geef feedback op wat de anderen doen. Eén van de groepsleden had bijvoorbeeld van nature al een ‘rustige’ houding van luisteren alvorens tot actie of beslissingen over te gaan. ‘Dat wil ik ook kunnen’, dacht ik. Ikzelf pakte het aan op de manier die ik gewend was in de klas met kinderen. Als feedback kreeg ik dat ik zeer positief en stimulerend overkwam, iets wat mij meeviel, er zijn dus ook dingen die ik van nature al vanzelf kan."

Technieken
"Tijdens dit programma kreeg ik vele technieken aangereikt om dingen aan te pakken waar ik nu impulsief op reageer. Maar tegelijkertijd is er veel aandacht voor ieders eigenheid of persoonlijkheid. Je hoeft niet te zijn wie je niet bent. Dat werkt namelijk niet. Ook was er eigenlijk meteen de openheid en het vertrouwen om fouten te kunnen maken. Ik deed gewoon de dingen die ik eigenlijk niet durfde."

Leidinggeven als kunde, overstijgt beroepen
"De groep was zeer divers, mensen uit verschillende branches, zowel profit en non-profit, met verschillen in leeftijd en werkervaring. Sommigen werkten al jaren als professional, maar iedereen begon net met leidinggeven. Ook die stap van leidinggeven aan een team waar je eerst onderdeel van was speelde bij meerdere deelnemers. Het opvallende was dat los van al die takken van sport, leidinggeven voor iedereen over dezelfde dingen gaat: samenwerken, team motiveren, beoordelen, aansturen en contact maken tijdens je communicatie.”

Werelden bij elkaar brengen
Op de weekendschool volgen jongeren uit sociaal-economische achterstandswijken lessen op zondag waarin een gast spreekt over zijn beroep. “Zo krijgen de jongeren een breder beeld van de maatschappij. Het is een groot succes, want deze school is gevestigd in 7 grote Nederlandse steden. Het wordt allemaal betaald door sponsoren uit het bedrijfsleven en fondsen. Pas geleden ontving de weekendschool een groot bedrag van de Postcodeloterij."

“Wij brengen werelden bij elkaar. De kinderen zien mensen die een beroep uitoefenen waar ze zelf misschien niet op zouden komen, maar de professionals zelf zien ook kinderen waar zij in hun dagelijkse leven niet vaak mee te maken krijgen. Ik stuur de vestiging Rotterdam aan, die doordeweeks bestaat uit 2 personen en mijzelf, maar ben ook actief in de klas op zondag. Sinds dit programma zet ik mezelf serieuzer neer. En ik gedraag me meer als leidinggevende, terwijl mijn collega’s voor een groot gedeelte hetzelfde werk doen als ik.”


  Omschrijving Profiel Duur Investering