Leiderschap Reflectie en Ontwikkeling: gesprek tussen twee programmamakers

Odiel NoletCornalien Stolker spreekt in Antwerpen met Joop van den Beuken, beide trainer in het programma Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling (LRO).  Deze training is gericht op leiders werkzaam in de non-profit sector.

Joop, werkt graag vanuit het credo: ‘Anders dan meer van hetzelfde...’
"Als je meer van hetzelfde wilt, dan hoeven de deelnemers en ik elkaar niet te ontmoeten. Je komt juist voor de meerwaarde, voor dat andere, om naar het andere in jou zelf te kijken - dat wat je tot leven brengt, de inspirerende mogelijkheid. (Inspiritus= dat wat je inademt, tot leven brengt)’’ Dit past hij ook op zichzelf toe. Zo heeft hij op zijn vijftigste een band opgericht, nadat hij vijfentwintig jaar geen muziek meer had gemaakt. Joop wil mensen laten ontdekken hoe het voelt om te werken vanuit hun persoonlijke waarden en kwaliteiten. Ook welk effect dat op een ander heeft.

Voor Cornalien komt het altijd neer op persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. "Dat klinkt heel erg persoonlijk maar het is gekoppeld aan het professionele stuk, daar creëer je jouw uitdagingen, je podium om je te ontwikkelen. Want je wilt iets tot stand brengen dat groter is dan wat je vandaag kan, met wat je nu in je rugzakje hebt. Dat beweegt je."

Je persoonlijke koers en die van je team duidelijker bepalen
Joop: “Ik ga altijd graag aan de slag met de persoonlijke koers en de teamkoers binnen de organisatie waar men werkt. De deelnemers die van LRO gedaan hebben zijn altijd heel erg enthousiast. Ze gaan met nieuwe energie weer aan het werk. Vaak omdat het onbespreekbare meer bespreekbaar is geworden. Dat heeft met zelfkennis te maken. In dit programma zijn er reflectiemomenten, feedbacktijd, inzichten en vaardigheden die je je hebt eigen gemaakt waaronder coachingskills en kennis over organisatieverandering. Maar nogmaals, belangrijk is dat je weet wat je koers is; je persoonlijke koers en de koers van je team.”

Waarom eigenlijk dit programma volgen?
Cornalien vertelt dat afstand te nemen een belangrijke reden is bij de huidige deelnemers. Om uit dat 'doen' te komen. “We halen je uit je vissenkom zodat je je eigen vissenkom kunt zien. Hierdoor kun je andere aspecten van je 'zijn' meenemen. Niet de dagelijkse dingen, de gedoetjes, de problemen. De training LRO geeft je de kans om af te dalen in je eigen bewustzijn. Het ‘waar gaat het voor mij nou eigenlijk over? Wat drijft me, waar geloof ik in? Waarom maak ik de keuzes die ik maak?’ En ook de essentiële en niet altijd prettige vraag: 'wil ik dit wel, zit ik hier wel op mijn plek?' Er zijn een heleboel zaken die we in het dagelijks leven parkeren omdat ze ontregelend zijn. Of omdat we bang zijn dat ze ons ontregelen. Die zitten in je eigen taboe-gebied. De training is een gelegenheid om daar aandacht aan te besteden. Je leert dingen bij en gooit zaken weg. Per saldo wordt je lichter.

Wat levert deze leertocht je dan op?
Cornalien: “Je staat je eigen doelen minder in de weg. We beginnen altijd met 360 graden feedback in de training. En dan zie je dat de omgeving vaak feilloos ziet waar iemand niet effectief is. Maar het is meestal ontzettend moeilijk om dat aan te nemen of te horen juist van je eigen omgeving. Het is net als wanneer je moeder alsmaar zegt: "maar je luistert ook nooit" en dan denk je, mens hou je mond. Tijdens LRO ga je aan de slag met die signalen. Maar wat we ook doen in de training, en dat vind ik zelf heel waardevol, dat is de humor terugbrengen. Dat je om jezelf kunt lachen, om je eigen gedoetje. Je maakt bijvoorbeeld fouten en voelt je dan schuldig. En als er iets improductief is in mensenlevens dan is het schuld. Wat we doen tijdens de training werkt bevrijdend op dat schuld-item.

In de training gaat ook heel erg over ruimte maken voor wie je bent. We zeggen altijd wel ‘je bent je eigen instrument’ dus daarom moet je daarin investeren. Maar als je leidinggevende bent, dan heb je dat niet altijd zo in de gaten. Er komt zoveel op je af op een dag. Waar je over moet nadenken, knopen doorhakken, mensen begeleiden, visie bieden. Maar wat heb IK dan nodig? Dat is misschien wel de essentiële vraag: wat heb ik dan nodig om mijn werk goed te doen, om leiding te geven; om leiding te geven aan dit team, om leiding te geven aan deze organisatie, aan de ambities die we met zijn allen hebben?

Zie voor meer informatie de training Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling


  Omschrijving Profiel Duur Investering