Vertrouwen geeft je vleugels

Loslaten en vertrouwen. Zou jij je zomaar laten vallen? Bekijk eens dit fragment (in ieder geval vanaf 1:50):Wat  vind je ervan dat zij zich zomaar laat vallen? Naïef? Moedig?

Vertrouwen moet groeien
Ik vraag me af of ik het zou durven, me zo te laten vallen....en of het uit zou maken wie er beneden staat. Wat het filmfragment me in ieder geval vertelt, is dat het uitspreken van vertrouwen veel makkelijker is, dan het te doen. En als ik dat vertaal naar werksituaties en naar leiderschap vanuit vertrouwen, zou ik tot de dooddoener kunnen komen: 'Je moet het gewoon doen'. Makkelijk gezegd. Vertrouwen moet groeien, zeggen we niet voor niks....

Dus ik ga loslaten en vertrouwen
maar ondertussen…
...Word ik op het resultaat afgerekend.
...Weet ik niet zeker of het wel gaat lukken voor de deadline.
...Kan ik echt geen risico nemen met deze belangrijke klant.
...Geef ik leiding aan 30 mensen, dus kan ik ze niet allemaal in de gaten houden, al zou ik dat het liefst wel doen.
...en eigenlijk doe ik dat toch wel. Via anderen. En dat creëert natuurlijk niet de beste sfeer.
...als ik binnenkom, valt het meestal stil. Niemand vertelt mij wat er werkelijk speelt. Dan kan ik ze toch niet loslaten?
En zo zijn er vast nog wel meer bezwarende gedachten.

Onzekerheid weerstaan
Laten we die gedachten eerst onder de loep nemen. Je maakt je dus zorgen. Want je wilt een goed resultaat. Niks mis mee. Alleen bent je er voor afhankelijk van anderen. Toch? En hoe is dat? Lastig gevoel? Ja. Dus wat doe je? Zo veel mogelijk regelen om dat gevoel weg te werken....alleen...het komt steeds  terug. Want bij die nieuwe medewerker kan je het nog niet weten, en bij een andere taak of nieuwe klant ook niet. Bovendien doen die eigenwijze professionals toch nooit wat je verwacht of afgesproken hebt, die denken toch altijd dat ze het beter weten, die zijn per definitie niet betrouwbaar. En dit is nu precies waar vertrouwen over gaat. Het niet zeker weten, afhankelijk zijn van anderen. En dan toch...

Valkuilen
De grote valkuil is om eerst het bewijs te willen dat de ander te vertrouwen is. In die houding zit wantrouwen verborgen. En als een speurhond ruikt de ander dat meteen. En is dus op zijn hoede en wantrouwend naar jou. Een andere valkuil is passende modellen  gebruiken. Je gaat sturen op output. Met het accent op sturen... Ook een houding van wantrouwen. Of je gaat situationeel leiderschap toepassen. Coachend vraag je iemand te vertellen hoe het gaat. En die ander antwoordt wat vaag, of ontwijkend....want voelt het wantrouwen van waaruit jij de vraag stelt. Ingewikkeld, toch? Terwijl je echt je best doet. Wie had gezegd dat het makkelijk was?

En dan...
Stel je voor. Of misschien heb je het wel eens meegemaakt. Iemand geeft jou zonder reden (en daar gaat het natuurlijk juist om!) volledig vertrouwen. Dus je krijgt alle ruimte, mag fouten maken, het op je eigen manier doen. De mogelijkheden zijn open, het budget passend. Stel je voor, dat iemand je dat zegt en het ook werkelijk meent. En dan? Wat gebeurt er met jou?

Door: An Kramer

Training:
Leiden met Visie en Impact


  Omschrijving Profiel Duur Investering