Leer invloed uitoefenen, macht brengt je niet verder

Arend Roos nam deel aan het traject Invloed in Complexiteit omdat hij als leider beter uit de verf wilde komen. Roos is programmamanager bij Economische Impuls Zeeland waar hij te maken heeft met het publieke en private domein. "Omdat ieder zijn eigen belangen heeft en allerlei factoren van invloed zijn, is het lastig je doelen te bereiken in deze complexe omgeving."

In het leertraject Invloed in Complexiteit leer je hoe je ervaring, visie en talent beter kunt inzetten. "Ik leerde dat er invloed nodig is om een visie te kunnen realiseren in een complexe omgeving. Bij het bewegen van mensen in organisaties gaat het niet zozeer om macht”, vertelt Roos. 

Invloed uitoefenen
Een van de belangrijkste inzichten die Roos tijdens de training opdeed, was dat hij meer moet vertrouwen op zichzelf. “Ik was op zoek naar een tools om invloed uit te oefenen in complexe samenwerkingsverbanden, maar ik kwam er achter dat vertrouwen op je intuïtie veel belangrijker is."

Hoofd en hart
De training biedt een mooie combinatie van hoofd en hart. Aan de ene kant ben je rationeel bezig met het analyseren en in kaart te brengen van je netwerk. Tegelijkertijd word je een spiegel voorgehouden. Door oefeningen te doen kom je dichter bij wie je bent en waar je kracht zit. En kom je er achter hoe je jouw kracht kunt inzetten om invloed uit te oefenen.

Dynamisch en complex
Het krachtenveld waarin de deelnemers van deze training werken kan heel dynamisch en complex zijn. Zo worden beslissingen vaak door allerlei stakeholders beïnvloed en is het daarin lastig om weerstand en spanning om te buigen tot een samenwerking. Roos doorziet het krachtenveld waarin hij opereert na de training een stuk beter en weet zich goed te positioneren.

Zelfreflectie
“In mijn functie ga ik alleen te werk en krijg ik weinig feedback van mijn omgeving op mijn eigen prestaties. Doordat je in de training zo diep ingaat op je eigen kracht en kwaliteiten, leer je ook wat anderen aan jou waarderen. Dit heeft me een stuk verder gebracht. Vooral strategisch omgevingsmanagement is voor mij een waardevolle vaardigheid. Die methodiek in combinatie met zelfreflectie helpt mij nu nog dagelijks in mijn werkzaamheden.”

Samen leren
“Het is erg fijn om in zo’n training mensen te ontmoeten die in dezelfde positie zitten, waarmee je kunt sparren. Zo kan je met elkaar ervaringen en kennis uitwisselen en hoor je ook van anderen hoe zij hun soms eenzame positie ervaren. Door de training ontwikkel je meer houvast naast de kwaliteiten die je van nature bezit.”

Training: Invloed in Complexiteit


  Omschrijving Profiel Duur Investering