Twintiger? WAKE UP!

Dertig is helaas niet het nieuwe twintig. Explore. Invest. Choose.
Door: Ralph Blom, trainer en programmamaker Young Talent

Als twintiger doe je het lekker rustig aan, alles laat je lekker op z’n beloop. Volwassenheid en carrière maken komt wel als je dertig bent, als het echt nodig is. Tenslotte verschuift alles, toch? Kinderen komen later, werk komt later, zelfs je pensioen komt later. Kortom dertig is het nieuwe twintig? Nee!

Niet te snel settelen
Klinisch psycholoog Meg Jay vergelijkt het met een stoelendans. Als twintiger dans je lekker vrolijk mee met de muziek en de meute. Maar dan in eens stopt de muziek. Je merkt dat iedereen om je heen is gaan zitten, gesetteld is, terwijl jij nog op de dansvloer staat. Dit is het moment waarop je jezelf (onbewust) wil gaan settelen. Je gaat je leven maar snel proberen in te richten omdat je het bij anderen ziet gebeuren, met vaak ondoordachte keuzes.

Claim je volwassenheid
Jay vertelt in haar Ted Talk over haar onderzoek rondom twintigers wat een totaal ander licht geeft op wat we jaren gedacht hebben. De periode als twintiger is het moment waar je een aantal van je belangrijkste stappen neemt in je ontwikkeling, een fundamenteel belangrijk decennium.Ze roept op om op te staan, wakker te worden en je volwassenheid te claimen. Laat je niet leiden door wat je niet weet, ga aan het roer van je leven staan. Beslissingen niet uitstellen maar juist de jaren als twintiger gebruiken om beslissingen te nemen.

Wake up en maak een jumpstart:
1) Explore. Ontwikkel je identiteitskapitaal. Doe iets wat waarde toegevoegd aan wie jij bent. Ga op onderzoek uit. Nu is de tijd om in het buitenland te werken, je droombedrijf te starten. N.b. Backpacken valt volgens Jay hier helaas hier niet onder.
2) Invest. Ontmoet vage kennissen en je omgeving opnieuw. Mensen die buiten je vaste vriendenkring vallen zijn waardevol om in te investeren. Ruim de helft van de vacatures wordt via-via ingevuld.
3) Choose. Weet wat je wilt met een relatie. Voorkom dat je een ongezonde relatie in gaat. Zoals je bewust kiest voor je werk wil je ook je liefdesleven in gaan. Bewust vanuit wat jij belangrijk vindt.

Meer over hoe jij een jumpstart kunt maken als Young talent
Leidinggevende of HR professional? Lees hier verder over de aanpak van de Baak van Young Talent Development


  Omschrijving Profiel Duur Investering