deBaak.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

BezielendLeiderschapColumn

Dodo van der Straaten

Vanochtend had ik een intake gesprek met een deelnemer voor het Baakprogramma Bezielend leiderschap. Een leidinggevende aan 100 mensen: over wat hij eigenlijk wil en wat hem tegen houdt om voluit te leven. Hij heeft al veel cursussen gedaan, maar die vragen kan hij niet beantwoorden. Nog niet, want 10 minuten later zijn we bij de kern. Hij geeft aan vast te zitten in zijn werk, hij hoort er niet bij, zijn collega’s vinden hem afstandelijk. ‘Herken je deze situatie uit je vroege jeugdjaren?’ Natuurlijk komt er eerst een ‘nee’, maar na even doorvragen blijkt het één en al herhaling te zijn, een levensthema. De plaats die hij in zijn gezin aannam, neemt hij nog steeds in. Hij speelt een rol, ook nu op zijn werk. Hij past zich aan, waardoor hij niet volledig zichtbaar is. Hij doet wat hij in zijn jeugd deed en is het contact met de anderen en met zichzelf kwijtgeraakt. En dat is wat met velen van ons gebeurt. We zijn onze bodem kwijt en omhoog gegaan in ons hoofd. Weg van wat er gebeurd is, weg van het gevoel. Na dit gesprek is er wat veranderd. Hij kan niet meer terug, omdat hij zijn automatische reactie gezien heeft.

Iedereen is uniek. Als je weet wat jouw uniciteit is, dan kan jij jouw unieke bijdrage leveren aan de organisatie, aan jouw team. En het team en de organisatie kan de diversiteit die er is benutten. En dat is waar we aan werken in de programma’s Bezielend Leiderschap en Kracht door Bezieling. Ieder thema en iedere vraag die we daar tegenkomen kan een oorsprong hebben in de eerste levensjaren. Als dit patroon echt helder is geworden en je kunt ervaren hoe het je tegenhoudt om voluit te leven, dan komt er ruimte voor wat je wél wilt. Er ontstaat vrijheid en levenskracht, je voelt je eigen basis waarop je kunt rusten, waardoor je ondersteund wordt. Waarbij je in verbinding blijft met je kern, met wat je neer wilt zetten op aarde. Dan kan je totaal aanwezig zijn en kun je zonder moeite gewoon omgaan met je weerstanden.

En na een dergelijk programma is het heerlijk te horen wat het de deelnemers heeft opgeleverd:
“Ik ben weer compleet, ik heb mezelf weer terug”
“Ik heb losgelaten me druk te maken over wat anderen van mij denken”
“Ik heb ontdekt dat het welzijn van mijn omgeving niet van mij afhangt”
“Ik mag mijzelf zijn i.p.v. voor anderen zorgen”
“Ik heb losgelaten dat ik voortdurend dingen moet doen”
“Ik heb losgelaten dat mijn geluk van anderen afhankelijk is”
“Ik heb het verleden achter me gelaten”
“Ik heb een parachutesprong gemaakt, ik ben gevallen, ik heb gezweefd en ik ben in mijzelf geland”

De deelnemers hebben een transformatie door gemaakt. Door te gaan naar waar de blokkade is en te onderzoeken welk overlevingsgedrag zij daarop ontwikkeld hebben. En wanneer de deelnemers daar echt in gaan staan, het doorvoelen, dan zijn zij daarna vrij om te voelen en te weten wat zij willen, wat hun missie in het leven is.

Wat een mooi vak om mensen hierin te begeleiden!


  Omschrijving Profiel Duur Investering