Nomadische Coaching


Doe het NU, binnen 4 uur, stappen zetten in je leervraag. Op een inspirerende, bij je vraag passende setting. Dat is de kern van Nomadische Coaching.

An Kramer bedacht deze vorm van coaching die een heel andere aanpak heeft dan 'normale' coaching gesprekken. Misschien kan je het wel beter 'coachingsactie' noemen. Er wordt je een spiegel voor gehouden en je krijgt adviezen over hoe je het anders zou kunnen doen. En… je doet het ook binnen die 4 uur, dus telefoon en laptop gaan mee! Dat is even schrikken maar achteraf valt het altijd mee, en levert het meer op dan je dacht.

Bewust informeel leren op inspirerende locatie
In het 'gewone leven' leren we onbewust en vanzelf: informeel leren. Nomadische coaching gebruikt dit informele leren zo veel mogelijk. Daarom zoek je het echte leven, de realiteit, op. “Ik kies een echte context op, bijvoorbeeld een die metaforisch te maken heeft met de vraag die speelt. Zo had ik een keer een vraag van iemand met 'drempelvrees' en stelde ik een zwembad voor. Om op de rand te kunnen staan: ga je erin of niet? Bleek diegene een oorprobleem te hebben, dus in het water springen was geen optie. Uiteindelijk zijn we op het strand gaan wandelen en heb ik bij elke stap gevraagd 'zou je dat wel doen, wil je het wel'. En het kan ook in de stad, op het werk of juist op bezoek bij iemand die je kent of iemand die ik voorstel. Of in een tentoonstelling, rommelmarkt, lift, kerk, vliegveld, de stilte van de natuur, bij je thuis aan de keukentafel.

‘Ervaren’ en ‘doen’ in plaats van erover spreken
Van te voren vraag ik per mail wat het issue is waar iemand mee zit. Daar gaan we vooral niet uitgebreid over praten. Vaak heb je er zelf al over nagedacht en kwam je er met het denken niet uit. Meestal weten mensen wel waar ze goed in zijn, welke smoezen of uitstelgedrag ze hebben. En hoe meer je erover praat, hoe ingewikkelder het wordt. Ik hou het juist licht en verleid mensen het eens anders te doen. Als je nooit conflicten aangaat stel ik voor direct te bellen en te zeggen wat je op je lever hebt. Iemand gaat dan zelf ervaren hoe het is om stappen te zetten, dan hoef je het ‘er’ niet meer eindeloos over te hebben.

Écht uitdagen tot verbreding van je mogelijkheden
Omdat je een dagdeel de tijd hebt kun je verschillende dingen doen. Er is uitgebreid de tijd om inspiratie op te doen om iemands visie en motivatie terug te vinden, om vaste overtuigingen op te lossen, verfrissende opties te bekijken. "Ik ben bijvoorbeeld met iemand wel eens een uur stil gaan zitten in de natuur en heb hem daarna gevraagd de laptop open te slaan, de organisatie-strategie door te lezen, en gezegd: ‘Wat vind je daar nu van?’ Daarna had hij in een kwartier zijn eigen visie op de strategie geschreven. Nomadisch coachen gaat dus over ‘het meteen doen’. Velen hebben daar eerst weerstand tegen, ‘Moet ik het nu gaan doen?’ Ja, is dan het antwoord. Ik prikkel mensen om een andere weg te bewandelen dan ze gewend zijn. Het fijne is dat je dan kan je niet meer terug kan. Achteraf valt die beer in je hoofd namelijk altijd mee en zijn ze zeer dankbaar.

Fris, spannend en blijvend
Zo’n dagdeel heeft een soort frisheid die ik prettig vind, het is ‘nu of nooit’ omdat het eenmalig is, en je tegelijk heb je de luxe van een zee van tijd. Het geeft energie. Het informele leren heeft een ‘boost’ gekregen. Een van de gecoachte mailde me dat ze 2 maanden later een leidinggevende functie gekregen had nadat ze de voicemail van haar leidinggevende volgesproken had met haar mening. Dat had ze uit zichzelf nooit gedaan zei ze me.”

Neem voor een coachingssessie Nomadische Coaching contact op met An Kramer: a.kramer@debaak.nl 06 42 52 00 99


  Omschrijving Profiel Duur Investering