Op een rijtje: 11 uitspraken van Ricardo Semler!


Ons evenement met Ricardo Semler & friends was met 1200 bezoekers een groot succes. Hopelijk zijn velen geïnspireerd geraakt voor de nieuwe manieren van organiseren die passen bij de nu wel heel snel veranderende tijden. Vooral de jongere generaties gaan deze verandering als het ware afdwingen, zei ook Semler zelf. Zij doen het al anders.

Feit blijft wel dat het niet langer om een trend gaat maar meer een noodzaak wordt. We kunnen de veranderingen niet meer tegen houden. 'Iedereen de Baas' betekent dan ook; iedereen ondernemend met veel eigen verantwoordelijkheid daarin. Dat is de enige ware motivatie waarin mensen zich inzetten voor hun organisatie. En vaak met plezier, want je bereikt 'samen' wat!

Er zijn inmiddels al meerdere voorbeelden van bedrijven die met succes zo werken. Semco, Manutan, Poult, Arpa, en met hen vele anderen. Iedereen die hier mee aan de slag gaat constateert een belangrijk inzicht: het is geen verandering die je in 1 jaar invoert, maar een geleidelijk proces. Hier nog eens op een rijtje:

11 opvallende uitspraken van Ricardo Semler!

 1. Wij leren al vroeg dat alles op een bepaalde manier moet gebeuren zodat we ons later niet meer afvragen of dat wel de beste manier is.
 2. Het slaat nergens op om mensen uit het hele land in de 21ste eeuw helemaal naar je hoofdkantoor te laten komen.
 3. Het hele idee van leiderschap impliceert dat er slechts enkelingen voldoende ideeën hebben en in staat zijn de juiste richting aan te wijzen. Dat is niet zo.
 4. Je bent een leidinggevende zolang je medewerkers dat goedvinden.
 5. Je moet niet te veel talent hebben in een organisatie. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet.
 6. Als je vrij wilt zijn, moet je je medewerkers laten bepalen hoe zij het doen.
 7. Val medewerkers alsjeblieft niet lastig met hoe laat ze naar hun werk zijn gekomen, maar laten we met elkaar de klus klaren.
 8. Formuliertjes en afdelingen geven een gevoel van schijnzekerheid.
 9. Er is in de meeste bedrijven weinig beloning voor managers die proberen controle los te laten.
 10. Een bedrijf is een bemiddelaar tussen jou en jouw dromen.
 11. Als je bezig bent met een hommage aan jezelf, is dat het begin van het einde.

   Bron van deze 11 punten: Management Team


    Omschrijving Profiel Duur Investering