Tijd voor Integriteit

Hoe stel je de juiste vragen om de ‘waarden’ van de organisatie scherp te houden tijdens beslissingen?

Onethisch gedrag bleek sinds 2008 grote gevolgen te hebben, o.a. voor de economie. Daarom is ethiek een steeds belangrijker onderwerp in organisaties geworden. Vaak komen er beslissingen op je pad die niet eenvoudig te nemen zijn. Wat je ook doet, er zijn altijd nadelen, verliezers of bijkomende problemen. Hoe neem je besluiten die, ondanks de vele dilemma’s die daarin meespelen, toch ethisch verantwoord zijn? Sanne Griffioen-Roose en José Rial Calvo, beiden deelnemers aan de ééndaagse masterclass Waarden in Werk – Ethiek voor managers en professionals, delen hun inzichten.

Liever ontlopen dan oplossen
Sanne Griffioen-Roose, wetenschapper, vertelt dat we regelmatig wegrennen van ongemakkelijke gevoelens in de praktijk. “Het leven kabbelt rustig voort en we vergeten om kritisch te blijven op de processen waar we mee te maken hebben. Eigenlijk zouden we juist het ongemak moeten gaan opzoeken door vragen te stellen. Bijvoorbeeld over waarom we de dingen doen, zoals we ze doen. Of over waarom we geen vragen stellen bij bepaalde beslissingen. Het is belangrijk om hier juist bewust mee bezig zijn.”

Morele sensitiviteit ontwikkelen
José Rial Calvo, stafadviseur en secretaris van een ethiekcommissie vult aan dat er behoefte is aan veiligheid en zekerheid in organisaties. “Hierdoor ga je als persoon ongemakkelijke situaties ontkennen en uit de weg. In de masterclass krijg je mee dat je juist steeds bewust moet zijn van die ongemakkelijkheid, en hem regelmatig op mag zoeken. Het is eigen aan organisaties om risico's te vermijden, maar probeer er juist van te leren. Daarmee zoek je morele sensitiviteit op.”

Niemand wil ‘verkeerde’ dingen doen
José: “Een juiste, ethische manier van omgaan met problemen is van cruciaal belang voor de gezondheid en duurzaamheid van een organisatie. Daarnaast is dat ook belangrijk voor ieder individu en voor een positieve houding ten aanzien van het werk, want niemand wil ‘verkeerde dingen’ doen.”

Problemen zijn niet gelijk aan dilemma’s
“Het leven bestaat, zoals we vandaag hebben geleerd, uit dilemma’s”, legt Sanne uit. “We hebben als standaard houding dat we oplossingsgericht zijn. Maar het gaat hier niet over het vinden van oplossingen maar over omgaan met dilemma's. Hierbij zul je dus een afweging moeten gaan maken tussen welke kant het 'beste' is. Dat is een ander speelveld. Om daar niet voor weg te lopen, dat is de kern van de masterclass. Hierdoor zul je kritisch moeten zijn en regelmatig vragen te stellen over een situatie. Bewustzijn vergroten om over processen na te denken, juist als je er midden in zit. Niet erna...”

Doe ook mee met de ééndaagse masterclass Waarden in Werk – Ethiek voor Managers en Professionals

 


  Omschrijving Profiel Duur Investering