Principiële Zakelijkheid?

  

        Relax 
                    
        Nothing is under control

Het heeft me altijd verbaasd dat de kwaliteiten die we bewonderen in mensen – vriendelijkheid en vrijgevigheid, openheid, eerlijkheid, begrip en gevoel – in onze samenleving de begeleidende verschijnselen zijn van mislukking. En de trekken die we verafschuwen – gevoelloosheid, materialisme, hebzucht, gemeenheid, egotisme en eigenbelang – de voorwaarde zijn voor succes. En hoewel mensen de kwaliteiten van de eerste soort bewonderen, houden ze van het product van de tweede. 
                                                                                                  John Steinbeck


De toekomst van de mensheid hangt af van ons vermogen om zakelijkheid te verbinden met een geweten. Om geld te verdienen met werk waar we echt in geloven. We hebben tot nu toe onze rijkdom opgebouwd door een oogje dicht te doen voor wat rechtvaardig, verstandig en juist is. We hebben bossen gekapt zonder ze terug te planten, oliereserves verbrand zonder ze aan te vullen en onze eigen leefomgeving zwaar belast. Duurzaam ondernemer Ray Anderson noemt dit ‘the way of the plunderer’. Het heeft ons grote luxe en een ongekend grote wereldbevolking opgeleverd, maar de pijnlijke bijkomstigheid is dat we de volgende generaties hebben opgezadeld met veel schade in de fysieke en sociaal-emotionele omgeving. Nu we als mensheid aanlopen tegen de grenzen van wat de aarde kan (ver)dragen, zullen we elke handeling moeten afwegen tegen criteria als: maak ik evenveel op als ik kan teruggeven? Gaat mijn rijkdom ten koste van anderen? Voeg ik voldoende waarde toe aan mijn gemeenschap?

Zaken doe kan niet meer zonder geweten, geld verdienen kan niet meer zonder waarde creëren, niet alleen voor de shareholders maar voor alle stakeholders. We kunnen met elkaar bestuursvormen leren bouwen waarin we de moed hebben om alle productiemethoden die roven van de toekomst, strafbaar te stellen. Dat houdt in dat niet alleen van zakenlui gevraagd wordt hun geweten aan te spreken, ook beleidsmakers kunnen leren moed en geweten te tonen bij het vormgeven van een leefbare toekomst. Mensen hebben soms een extra geweten nodig en wat is er effectiever dan medeverantwoordelijk worden gesteld voor het constructieve of destructieve gedrag van een onderneming.

We zullen de criteria steeds strenger moeten aanbrengen. Groen is de meest misbruikte kleur en fair trade is te vaak ‘ver’ trade. Het is immers nog steeds heel vervuilend om onze fairtrade chocolade of koffie over te laten vliegen of te verschepen zodat wij met een gerust hart kunnen vervetten.

Uit: This is the And      
Manfred & Victor van Doorn

Kijk hier voor een eenmalige Training met Manfred van Doorn bij de Baak


  Omschrijving Profiel Duur Investering