Het nieuwe leren in organisaties

Het Nieuwe Leren in organisaties

Leren duurt een leven lang, thuis en op het werk, dus wat kan er nieuw zijn aan leren? Niets eigenlijk, alleen de vormen en waarden veranderen. Hoe leer je en wat leer je?

Kennis vergaren heeft zo’n enorme vlucht genomen met o.a. social media, google en youtube, dat veel mensen hun opleiding regelen door simpelweg een avondje te gaan ‘surfen’ op het net. Thema en interesse gestuurd leren, privé maar ook professioneel. Dat is de snelste manier van leren, je belangstelling volgen.
Ook organisaties krijgen dat door, en spelen er steeds meer op in. Je zou kunnen stellen dat je werkidentiteit en je privé-identiteit in elkaar gaan overlopen. Organisaties gaan de privé-identiteit steeds meer waarderen en integreren. In hun eigen tijd lijken mensen nieuwsgieriger om dingen bij te leren en te delen, en doen ze dat heel efficiënt, waarom dit niet op het werk?

Hoe gaat dit er dan uitzien? Hoe kun je mensen inzetten voor werkprojecten die, omdat het hun belangstelling heeft, heel snel schakelen en tot resultaten komen? En vooral elkaar (en dus het project) razendsnel vooruit helpen? Door een online structuur fysiek te maken. Richt je organisatie zo in dat mensen wisselen in projecten en zo telkens andere collega’s tegen komen zodat er maximaal van elkaar geleerd wordt. Daarnaast moedig je zelfstandig leren aan online, offline, maar ook bij andere bedrijven of contexten, en het delen daarvan in de projectgroepen. Je verdeelt dus ‘wat er geleerd moet worden’ om het project succesvol af te ronden.

Wat blijft er dan nog te doen voor ons, een opleidingsinstituut zoals de Baak? Veel eigenlijk, en juist de spannende dingen! Wij kunnen het leren zelf naar een hoger plan tillen, leren te leren, hoe doe je dat? Hoe vraag je door, hoeveel lef heb je het op onverwachte maar zeer leerzame plekken te zoeken en te vinden, hoe help je anderen en het hele team te leren en hoe ver ga je uit ‘dat wat je al weet’? In Incompany trainingen faciliteren wij learning on the job. De basis van zo’n opleiding is een echte strategische organisatie case (of meerdere), waar omheen skills, leiderschapsontwikkeling, ondernemerschap, projectmatig werken, persoonlijke presentatie en tal van andere onderwerpen die opduiken tijdens het traject zelf, en aangegeven door de deelnemers, voorbij komen. Je gaat mensen niet leren wat ze al weten. Al doende bouw je het programma waarin niet alleen trainers maar ook collega’s elkaar onderwijzen. Aan het einde is de case voltooid… maar het leren gaat altijd door.

Interesse om het nieuwe leren in jouw organisatie te organiseren? Bel met de Baak Incompany desk: 0343 of mail ons via incpm


  Omschrijving Profiel Duur Investering