Winstfocus leidt tot verlies

Hoe doe je dat nou, anders denken en doen? Go Beyond MBA, 8 november 2012, Landgoed de Horst Driebergen

Tijdens de vierde editie van het mooiste event van Nederland leren leidinggevenden en ondernemers daadwerkelijk anders te denken en te doen.

Door Dominique Haijtema

We praten er graag over: nieuw leiderschap, duurzaamheid en bewustzijn. Maar wat betekent dat in de praktijk? Hoe kun je als leider een waardevolle bijdrage leveren door te zijn wie je bent? De Baak en VDS Training Consultants geven zelf alvast het goede voorbeeld. 8 november vindt alweer de vierde editie plaats van het congres ‘Go Beyond MBA’ bij De Baak in Driebergen. Waar ze in het dagelijkse leven concurrenten van elkaar zijn, werken de Baak en VDS voor dit initiatief intensief samen.

‘Go Beyond MBA’ organiseert niet alleen events, maar ook workshops en biedt een online platform voor leiders en ondernemers die op zoek zijn naar inspiratie en meer gebruik willen maken van hun talenten. Dat betekent ook het loslaten van oude denkpatronen en tegenstellingen en verder kijken dan ze gewend zijn.

En laat dit nou precies zijn waar de Baak ook een bijdrage aan wil leveren. “Onze missie is een kweekvijver zijn van het nieuwe leiderschap en ondernemerschap. Er is behoefte aan leiders die het goede voorbeeld geven. We moeten ons verbinden met elkaar en gezamenlijk de grote uitdagingen aangaan. Een egocentrische opstelling maakt problemen alleen maar erger”, legt Dymphe Beek uit, program director executive leadership bij De Baak. “Het gaat om geven, delen en samenwerken. Met elkaar bereik je nou eenmaal veel meer dan in je eentje.”

Let wel, dit is niet het zoveelste event over leiderschap, aldus Huib Broekhuis, initiatiefnemer van Go Beyond MBA en eigenaar van VDS. Er is geen voorgekauwd programma met goeroes die ons wel even vertellen hoe het allemaal in elkaar zit. Het gaat om verhalen van gewone mensen die ongewone dingen doen. “Wij willen verdergaan dan de gewone MBA-programma’s. We richten ons niet uitsluitend op winst of geld verdienen. Dat leidt uiteindelijk namelijk tot verlies van energie, enthousiasme en geld. Ik ben ervan overtuigd dat winst maken het natuurlijke gevolg is als je goed voor je mensen, je klanten en je omgeving zorgt. Vraag je dus af wat je werkelijke toegevoegde waarde is. Verzekeraars zijn bijvoorbeeld van oudsher in het leven geroepen voor een onderlinge waarborg, maar zijn vervreemd geraakt van hun essentie. Klanten afpoeieren die een schade claimen is dan het gevolg. Ik geloof in moeiteloosheid als je jezelf of de essentie van je organisatie geen geweld aandoet.”

Inmiddels zijn er volgens Broekhuis steeds meer organisaties en leiders die bijzondere dingen doen en als inspiratiebron kunnen dienen. “Bij een regionale bank is een experiment gaande waarbij ze de commerciële targets hebben losgelaten en klanten bijvoorbeeld alleen bellen om te vragen hoe het met ze gaat. Die weten niet wat ze meemaken. Daarmee wordt de klantloyaliteit veel belangrijker dan de korte termijn omzet.”

Dymphe Beek is het met hem eens. “Ik werd bij vorige events van Go Beyond MBA niet alleen geraakt door de bijzondere verhalen van sprekers, maar ook door de praktische vertaalslag. Wat ga jij morgen daadwerkelijk anders doen? Iedereen is een leider. De vraag is wie jij zelf bent en wat jij wilt en kunt toevoegen. Wat ik zo mooi en inspirerend vindt is dat wij met z’n allen veel groter mogen denken.”

8 november vindt de vierde editie plaats van Go Beyond MBA bij De Baak in Driebergen. Mis het niet. www.debaak.nl/events/gobeyondmba  

De Baak geeft 10 kaarten weg voor 2 personen die het mooiste argument hebben om mee te willen doen. Mail je argument naar Dymphe Beek, d.beek@debaak.nl
Daarnaast is er korting voor Baakrelaties, van € 495 voor € 395, de kortingscode kan ingevuld worden op het aanmeldingsformulier:  Baakrelatie.


  Omschrijving Profiel Duur Investering