Fit for Leadership: Vitale mensen, vitale organisaties

Leiders willen geconfronteerd worden Galileo Galilei

Door Marianne van Munster

Hart, hoofd en buik samen laten werken vermindert ziekteverzuim en vergroot werkplezier. Maar wanneer gaan we dat nu eens écht doen? Een energiek gesprek met Anita van der Wal, programmamaker en initiator van het nieuwe Baak programma Fit for Leadership waarin vitaliteit centraal staat.

Waarom Fit for Leadership?
“Veel organisaties zijn bezig met het thema vitaliteit, maar het concreet maken blijft uit. De deur moet nog open, want we staan aan de vooravond van grote veranderingen. Veranderingen die alleen door vitale leiders het hoofd geboden kunnen worden. Er is een verschuiving gaande in het soort leiderschap dat nodig is om organisaties op topniveau te krijgen én te houden. De nieuwe leider maakt niet alleen gebruik van zijn of haar cognitieve capaciteiten, maar ook van emotionele en fysieke componenten. Kijk eens naar de gevolgen van de vergrijzing op het bedrijfsleven, de stijging van werkgerelateerde gezondheidsklachten. Zorgverzekeraars en grote organisaties die zich minder gaan richten op het ziekteverzuim en de focus leggen op preventie: voorkomen dat iemand ziek wordt. Dat is de toekomst. Een paradigma shift dus".

Wat kan ik verwachten als ik deelneem?
“Vanuit verschillende invalshoeken -fysiek, mentaal, sociaal emotioneel, inspiratief- kijk je naar jouw leiderschap, naar hoe jij leeft en werkt. Vanuit jezelf en in relatie met je team, want het programma beoogt naast persoonlijke vitaliteit een vitale organisatie. Een team en/of organisatie veranderen begint bij jezelf. De inzichten tijdens dit programma zorgen ervoor dat je andere keuzes zult maken die ten goede komen aan jouw vitaliteit en je (werk)omgeving. Wat is de verbinding tussen het denken, voelen en willen? Verrassend om te zien hoe ingeslepen je gewoontes zijn. Hoe snel je veranderingen aan kan brengen op het moment dat je je er bewust van wordt”.

Wat is ‘anders dan anders’?
“Bewust worden, zelf ervaren en doen zijn de grootste ingrediënten. Uit onderzoek blijkt dat wij veel beter en sneller kunnen leren terwijl we bewegen. De workshop met Braintrain zal daarom ook op spinningfietsen plaatsvinden. Door de snelle economische groei van het oosten, komt deze levensstijl weer naar ons toe. De oosterse en westerse levensstijlen en gewoontes ontmoeten elkaar daarom in dit programma. Het is een dynamisch programma dat voor iedereen –fysiek- te doen is. Fit for Leadership bevat elementen van aikido, tai chi, bewegen en fietsen. Om lekker vrij buiten of binnen te kunnen bewegen, zullen we sportieve kleding dragen. Ondanks de vele fysieke oefeningen, heb je geen (goede) conditie nodig. Het programma kent dus geen fysieke conditietest, en ook geen outdoor elementen. We verblijven in aparte en verschillende unieke omgevingen in plaats van in dezelfde zaal, om je zo veel mogelijk verschillende ervaringen te geven. Het thema voeding start met een theoretisch kader, maar we gaan gelijk daarna de Baakkeuken in om samen met de meester-kok (2 Michelin ** restaurant Parkheuvel) aan de slag te gaan".

Voor wie het programma interessant?
“Fit for Leadership is een programma voor leiders die het belang van fitheid inzien. Een programma waarin leiderschap, bewegen, voeding, balans tussen privé- en werk, fysieke en mentale gezondheid gecombineerd worden. Een ‘must do’ voor alle leiders die op zoek zijn naar vitaliteit voor zichzelf én voor hun werknemers”.

Wat heb jij zelf met vitaliteit?
"Vitaal zijn is een levensstijl. Ik kom zelf uit de sportwereld zwemmen. Als topsporter en later trainer/coach, zorg je dat je gehele lijf in topconditie is om de beste prestaties uit jezelf te halen. Elke dag in balans zijn, bewuste keuzes maken, goede voeding om daar je energie uit te halen, slaap, herstelmomenten in je dag inbouwen en uiteraard hard trainen. Maar ook compassie voor jezelf, passie voor je vak, doelen stellen, plezier maken en genieten van je overwinningen. Met vitaal zijn kan je veel meer uit je leven halen, meer voldoening en meer genieten".

Onze CEO Harry Starren zegt het als volgt: 

"de Baak dient zich meer te richten op het lichamelijk welzijn aangezien de invulling van het mentale en emotionele gedeelte al goed ingebed is. Dat is het omgekeerde van wat topsport coaches doen. Zij richten zich meer op het mentale aspect. Bij managers doen we het omgekeerde: zij moeten zich meer op hun lijf gaan richten”.


Interesse? Meer weten? Neem contact op met Anita van der Wal, a.vanderwal@debaak.nl  


  Omschrijving Profiel Duur Investering