Eerst doen, dan denken!


Maar al te vaak zijn we bang voor de gevolgen van ons handelen, voor wat er gebeurt als we falen. En omdat we niet willen falen, plannen we, en plannen we nog wat meer.” In zijn boek 'Duurzaamheid@the Speed of Passion', vertelt Leen Zevenbergen hoe je initiatieven te snel om zeep helpt, waarom dat geen goed idee is en hoe het dan wel kan en wérkt!

“We doorlopen allerlei scenario’s. We formuleren optimistische, reële en pessimistische plannen. Op basis van die plannen stellen we budgetten op, waarna we de plannen nog talloze keren bespreken, met interne én externe adviseurs. Het is alsof we onze plannen met de brandweer bespreken terwijl ons huis in lichterlaaie staat.”

Weg met managementgeleuter!
Het basisprincipe dat Zevenbergen hanteert is dat iets makkelijker is te besturen als het in beweging is. Als je de richting weet waar je naar toe wilt gaan, kun je het beste gewoon iets gaan doen wat daar bij past. Niet enorm gaan zitten plannen of afstemmen. Gewoon DOEN! Hij keert zich af van al dat managementgeleuter waarbij je struikelt over stuurgroepen, 'best practices' en rapportagestructuur. “Het is de manier om eigen initiatief bij mensen om zeep te helpen. Om de passie weg te halen. En zonder passie doen mensen niet iets uit zichzelf.”

Door, door, door….
De manier om iets nieuws te realiseren, is tot actie overgaan. Eerst de homo agens en dan pas de homo sapiens! Bedenk projecten en begin nog vandaag aan een paar ervan. Dan ga je meteen energie ontwikkelen bij anderen. Mensen zien dat je wat doet, ze gaan je helpen en sluiten zich aan. “Het leuke van dit soort, min of meer ongeleide projecten is dat alles mogelijk is. Iedereen helpt mee, in elke laag van de organisatie. Mensen zijn innerlijk gemotiveerd om mee te doen. Het gevaar bestaat dat ergens een probleem de hele zaak tot stilstand brengt. Dat kun je vermijden door met elkaar in een constante staat van beweging te blijven."


  Omschrijving Profiel Duur Investering