Zo minimaliseer je de bedreigingen voor je veranderplannen

News Detail

Het begeleiden van een verandering en het zorgen voor een impactvol resultaat vraagt van de veranderaar om een complex netwerk van taken, structuren, afdelingen en mensen te herschikken.

Hoe onlogisch je de huidige structuur ook mag vinden, ook in zijn 'onzinnigheid' functioneert het. En daarom zullen de betrokkenen ook niet allemaal even enthousiast zijn over jou en je plannen. Deze weerstand is een serieuze bedreiging voor een succesvolle en impactvolle verandering.

Hierbij een paar technieken om deze bedreiging te minimaliseren.

1. Verdwijn van de dansvloer en verplaats je naar het balkon

Grote sporters kunnen tegelijk het spel spelen en het spel als een geheel bekijken. Neem een stap terug en vraag je regelmatig af 'wat gebeurt er hier'. Als veranderaar beweeg je van het balkon naar de dansvloer en weer terug. Goed leiderschap vraagt de kunst en kunde om te zien wat er met jou en je initiatief gebeurt op het moment dat het gebeurt.

2. Drink wekelijks koffie met de persoon die jou wil zien falen

Het gedachtegoed kennen van je 'tegenstanders', maakt dat je ze beter kunt uitdagen. Bovendien voorzie je op deze manier hun mogelijke pogingen om je dwars te zitten.

3. Recruit je partners

Niets is zo link als het werken in je eentje. Misschien vindt je ego het een goed idee, maar ego is een slechte raadgever. Een veranderaar heeft partners nodig om hem of haar te beschermen tegen pootje lichten en die wijzen op fatale fouten. Bovendien maakt het minder kwetsbaar en het vieren van succes met anderen is een stuk leuker dan alleen.

Op basis van artikel: Managing yourself a survival guide for leaders, Ronald A. Heifetz and Marty Linsky (2002)

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up