Eigenwijs ondernemen...

Duurzaam in idee en uitvoering

Rob van Rees is directeur en medeoprichter van Greenchoice, een energieleverancier van groene energie. Hij wilde graag duurzaam ondernemen en niet ‘snel en slim’ rijk worden. Trouwens, cashflow gaat heel goed samen met toegevoegde waarde…

Louise van Hees, coördinator bij de ondernemerswedstrijd New Venture sprak met hem over zijn succes.

Waarom ben je begonnen met Greenchoice?
“Ik had altijd al de ambitie om een eigen bedrijf te starten omdat ik zelf verantwoordelijkheid wilde in een baan. De kans met energie deed zich voor. Hiermee konden we het starten van een eigen bedrijf met een goed verdienmodel combineren met een maatschappelijk doel. In 2000 toen we startten, was de energiemarkt geliberaliseerd, de grote energieconcerns worstelden daarmee en ik en mijn twee businesspartners die al in de energiesector werkten zagen een kans. Het idee was een energieleverancier te worden voor duurzame energie die beter dan de bestaande markt omging met klantenservice.”

Wat zijn de redenen achter jullie succes?
“Ons product kwam net op het moment dat de markt opende. Met daarbij een goede procesautomatisering die onze kosten laag hield konden we leuke dingen kunnen doen voor onze klanten: hulp bij aanvraagprocedures van zonnepanelen, windcertificaten etc. Ook is ons drietal een succes, wij waren studievrienden en vullen elkaar aan, hebben blind vertrouwen in elkaar en hebben dat nooit geschonden. Wij hebben nu 120 medewerkers en een open en platte organisatie met een open en gelijkwaardige cultuur waar iedereen ideeën kan inbrengen.”

Waar hebben jullie het moeilijk mee gehad?
“De elektriciteitsmarkt is een oligopolie, met hoge omzetten en dunne marges, de grote jongens hebben veel macht. We hebben eens een inkoopcontract bij een grote internationale partij gehad die werd overgenomen en vervolgens probeerde het contract te annuleren omdat de prijs van energie flink was gestegen. Dit was echt een moeilijk moment, waarbij je meer tijd bezig bent met een juridisch conflict, dan met de eigenlijke business.”

Wat zit er van jouw DNA in Greenchoice?
Het streven is om mijn eigen inbreng te verminderen. Het bedrijf moet ook zonder de drie oprichters kunnen draaien en een eigen identiteit hebben. Maar wij geven bijvoorbeeld zelf trainingen aan nieuwe mensen. Ik spreek ze dan persoonlijk aan over bijv. CO2 problematiek, wat je eraan kunt doen en hoe je het gebruik van duurzame energie kan vergroten.

Wat maakt jou een succesvol ondernemer?
“Succesvolle mensen gaan door waar niet succesvolle mensen ophouden. In de eerste jaren wilde ik vooral succes hebben, het beter doen dan de rest. Nu zitten we op een ander niveau van ondernemen en gaat het, naast ondernemen, veel meer om het managen van je relaties en het doortrekken van het bestaande. Ik werk nu niet meer 80 uur per week, en maak een goede combinatie met mijn gezin met 3 kinderen.”

Enkele tips aan startende ondernemers?
Toen we in 2000 meededen aan de ondernemerswedstrijd New Venture kregen we als feedback dat we beter moesten bepalen wat onze toegevoegde waarde was, naast het slechts opbouwen van een klantenbestand. Dit heeft ons aan denken gezet, door heel goed op papier te zetten wat onze USP’s waren: duurzaam en langdurig en niet een slim marketing idee en snel rijk worden. Ik raad iedereen aan om een goede Raad van Advies te hebben en de rollen binnen het managementteam goed af te spreken. Besef ook dat het hard werken is en zorg dat je cashflow goed zit! Houd je kosten laag en verdien geld.


  Omschrijving Profiel Duur Investering