Spiegels en Bruggen...

Duurzaamheid bij Philips

 

Philips heeft in het EcoVision5 programma zeer ambitieuze doelstellingen geformuleerd voor het wereldwijde concern. Het kost constante inspanning om duurzaamheid steeds hoger op de agenda te krijgen. Verantwoordelijke Robert Metzke, licht toe.

Hoe ziet duurzaam ondernemen eruit bij Philips?
“Wij gaan graag wereldwijde uitdagingen aan en focussen op de gebieden van gezondheid, energie en materiaal. We passen onze technologie toe om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en kosten te verlagen. Naast medische uitvindingen denken wij ook mee over preventie, thuisbehandeling en monitoring. Daarnaast houden we al jaren lang rekening met de energiezuinigheid van onze producten en onze processen. In het EcoVision5 programma van het Philips concern hebben we ons drie doelen gesteld voor 2015: Zorgoplossingen bieden voor meer dan 500 miljoen mensen, verbeteren van de gemiddelde energie-efficiëntie van al onze producten met 50% en het leren sluiten van materiaalkringlopen door verdubbeling van recycling en het gebruik van recycled materiaal in producten. Daarnaast moet 50% van onze totale inkomsten gerealiseerd worden uit groene producten, en investeren wij 2 miljard in groene innovaties. Dit biedt onze medewerkers maar ook onze klanten inspiratie. Om eigenaarschap te krijgen is het wel de kunst om de visie te vertalen naar hapklare brokken, dat het bekend wordt en als relevant gezien wordt: ‘Waar en hoe kun jij bijdragen?”

Krijgen medewerkers de kans om ondernemend te zijn hierin?
“Innovatie is erg belangrijk voor ons en raakt alle afdelingen van Philips. Sinds 1993 hebben wij al een EcoDesign programma voor onze product ontwikkeling, onze Onderzoeksafdeling beoordeelt alle onderzoeksprojecten op hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling. Innovatie is niet alleen technologieontwikkeling, maar eist ook gedragsverandering bij klanten en vraagt om nieuwe verdien-modellen. Dat creëert ruimte voor medewerkers van Philips om eigen ondernemer te zijn. Mooie voorbeelden zijn het aanbieden van Licht als een dienst in plaats van het verkopen van lampen of het financieren van spaarlampen met CO2 certificaten in ontwikkelingslanden. Ook in de productie wordt iedereen die proces- of kwaliteitsverbeteringen aanreikt gezien. Als het een goed voorstel is wordt het eerst op fabrieksniveau uitgevoerd, daarna landelijk en daarna internationaal. Zo hebben medewerkers in Roosendaal een heel programma uitgewerkt om energie te besparen door zuinig te zijn op perslucht. Ook dragen we graag bij aan sociale duurzaamheid. Een internationaal programma van onze medewerkers is “Simply Healthy at Schools”. Medewerkers van Philips gaan naar scholen om informatie te geven over gezond leven: voldoende beweging, goed voedsel, hygiëne. Als de school dan uit is zorgen de Philips medewerkers op kosten van Philips voor energiezuinige verlichting. Deze projecten zijn overal, van Amsterdam tot in Indonesië.”

Wat wil jij bewerkstelligen?
“Sinds ik kinderen heb ben ik me nog bewuster van de noodzaak van duurzaamheid. We zijn straks met 9 biljoen mensen op de aarde, emn gaan het met de natuurlijke grondstoffen dan niet redden als we nu niets doen. Mijn taak is ervoor te zorgen dat Philips wereldwijd duurzaam blijft innoveren en om het punt op de horizon aan te scherpen. Aangeven wat relevant is en wat niet. Ik zorg ervoor dat er concrete stapjes gemaakt worden. Ik praat veel met alle lagen binnen Philips, hou spiegels voor en bouw bruggen. Wij willen steeds nieuwe inzichten ontwikkelen om deze te kunnen toepassen. Het is mooi om samen met andere bedrijven te werken aan duurzame innovaties. Sustainable Road Forward, waar wij als Philips met andere bedrijven aan meedoen biedt deze mogelijke en is een unieke ontwikkeling omgeving voor de mensen die meedoen aan het traject. We staan met Philips op de Dow Jones Sustainability Index op nummer één en behoren tot de duurzaamste merken wereldwijd, daar ben ik trots op!”

Jolanda van der Veen, Programmamaker (j.vanderveen@debaak.nl)  


  Omschrijving Profiel Duur Investering