Maarten Hoogendijk

tot 8 januari 2013 in Banning - restaurant - Blauwgedicht


MAARTEN HOOGENDIJK

Ik kom mijn werk vaak tegen. Het zijn ontmoetingen die overal plaats kunnen vinden. Ze zijn toevallig en alledaags. Ik probeer kwaliteiten te ontlenen, juist aan die dingen, waar men ze vaak niet in ziet. Deze dingen toon ik het liefst zo direct mogelijk in een nieuw door mij gevormde context. Een versleten en verkleurd zonnewering die de vorm van een schilderij van Rothko heeft aangenomen. Een anti-vorst scherm dat gevouwen zit tussen een hekwerk maar waar na twee keer kijken een ijsbeer op te zien is. De ijsbeer vervolgens bevrijden en terug te plaatsten in zijn natuurlijke habitat. Of het letterlijk spugen van een regenboog en zodoende de kunstenaar laten zien als tovenaar. Magische momenten tegenkomen en creeren die tegelijkertijd alledaags zijn of ogen.

Gewone, alledaagse voorvallen, momenten en dingen kunnen meer over de wereld onthullen dan men in eerste instantie vaak denkt. De directheid en het veelzeggende van de waarneming en de wijze waarop die moet men aan het denken zetten. Zo probeer ik doormiddel van mijn kijken de toeschouwer anders te laten kijken.

Maarten Hoogendijk is dit jaar cum laude afgestudeerd aan de ArtEZ/Arnhem, het werk 'open doel' voor Blauwgedicht en 'zonder titel' onder de brug heeft hij gemaakt tijdens zijn werkperiode als artist in residence afgelopen zomer.

Filmpje Open doel (Bron: facebook.com/debaakwall)

>

Banning > 5 prints op canvas
Maarten Hoogendijk > Google Country Project.

Ecuadorian, American, Jamaican, Canadian, British.

April, 2012

Mijn Google Country Project bestaat uit een serie prints waarbij google verantwoordelijk is geweest voor het hele beeldende proces.
Het is eigenlijk een traditioneel conceptueel werk. Er zijn een aantal regels, deze moeten uitgevoerd worden en de uitkomst is het werk.
Allereerst heb ik gezocht op verschillende nationaliteiten. De eerste dertig afbeeldingen die op groot formaat bovenaan staan zijn gedownload naar picasa,(het foto programma van google).

Deze afbeeldingen zijn door het programma verwerkt tot een collage. Het programma legt eigenlijk simpelweg alle dertig afbeeldingen over elkaar. Zo zijn deze abstracte beelden ontstaan.


  Omschrijving Profiel Duur Investering