Hanneke van Eijken

Poëzie
tot 30 november 2013

7 gedichten van:
Hanneke van Eijken
uit haar bundel Papieren veulens

Papieren veulens is te koop bij de receptie van het landhuis.

In Papieren veulens zoekt Hanneke van Eijken in een heldere, zintuiglijke stijl de grenzen van steden op, ze bouwt huizen en verkent schaduwkamers. Ze aait straathonden en fantasievogels, volgt bewoners achter muren van glas en steen. In sterke zinnen schept ze een wereld waar alles mogelijk is. Zwijgend dragen ballonverkopers een lucht vol roze beren, antilopen schieten langs ramen. Nieuwe gronden worden zorgvuldig gemeten. Papieren veulens is klankrijk, muzikaal en licht van toon, maar schuwt nachtdieren niet. De zinnen uit dit debuut blijven als drafpassen nog lang nadansen. Hanneke van Eijken (1981) is dichter en jurist. Ze publiceerde in literaire tijdschriften (o.a. Tirade, Het Liegend Konijn, Deus ex Machina). Zij stond op menig literair podium en droeg haar gedichten voor in het Concertgebouw en op festivals als Lowlands en De Parade. Haar debuutbundel 'Papieren veulens' verscheen bij Uitgeverij Prometheus in het voorjaar van 2013.

'Papieren veulens' is, volgens de recensies, een 'schitterend opgebouwde bundel', waarin 'elk gedicht laat zien hoe graag Van Eijken bezig is met taal'. De bundel bevat 'vederlichte, bijna dansante regels vol pregnante beelden'. De Opzij tipte Hanneke als één van de veelbelovende, jonge schrijvers van dit moment.

Van Eijken is promovenda bij de leerstoel Europees recht, waar zij een proefschrift over Europees burgerschap schrijft. Daarnaast was ze jarenlang projectcoördinator en programmeur bij de literaire organisatie Het Poëziecircus in Utrecht.

Recensie Het Parool (****): 'De bundel van Van Eijken bevat zo veel parels van gedichten met fijne zinnetjes als: kom naast me liggen/ vandaag fluistert het gras/ mooie dingen in mijn wang.' - Dieuwertje Mertens, volledige recensie Het Parool
www.hannekevaneijken.nl

 

BEGIN

Het begint met je naam, huid
waarin je groeit, haren

zacht als veulenneusjes

het begint met zwemmen in je eigen tijd
daarna ademen, licht
de wereld ontvouwt zich

met de jaren zullen dieren komen, vriendjes

je zult geheimen krijgen, dagen kennen

licht als esdoornzaden

je zult reizen en boomstronken op je weg treffen
water zal er zijn, zand

er is een leven lang, er zijn voldoende zandkastelen
en kleine goden waken

als je een oor tegen de nacht legt

hoor je ze in de verte ruisen


HANNEKE VAN EIJKEN
uit | Papieren veulens | Prometheus | Amsterdam | 2013


  Omschrijving Profiel Duur Investering