Masterclass: Prototyping voor organisaties - VOL

11 jul 2013

De Masterclass Prototyping voor organisaties is vol. Maar binnenkort is het mogelijk om je aan te melden voor de volgende Masterclasses:

5 september: Visual Thinking
3 oktober: Large Scale Interventions
7 november: Design Thinking

 

Heb je wel eens gehoord van het 'Not-invented-here' syndroom? Kort gezegd houdt het in dat mensen gehecht zijn aan hun eigen ideeën. Tegelijkertijd weten we ook dat je eigen ideeën, laat staan de eerste, lang niet altijd de beste zijn. Het werken met prototyping is een manier om te spelen met ideeën. Je ontwikkelt, schaaft bij, breekt af en gooit weg. En begint opnieuw... Om meerdere opties te bezien en om niet verliefd te worden op je eerste idee. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Dat leer je in deze masterclass, die gaat over prototyping voor organisaties. Faciliteer jij ontwikkelprocessen bij je eigen of andere organisaties? Dan nodigen we je van harte uit om samen met andere professionals te leren en protyping verder te ontwikkelen!

Masterclass: Prototyping voor organisaties
Bouwen aan ideeën
Door Wiro Kuipers (Ons Idee) en Rutger Slump (de Baak)

Tijdens deze masterclass leer je, en ervaar je aan den lijve, wat prototyping is en waar het goed voor is. We delen verschillende invalshoeken met je, en je gaat er zelf mee aan de slag, door te werken aan echte casuïstiek. Het doel van deze Masterclass uit een serie van Let’s Play Innovation is om de basis van methodiek te begrijpen zodat je ermee kan spelen op jouw werkplek.

Wat het je oplevert:

  • kennis over de waarde van prototyping en manieren om dat in te zetten
  • concrete ervaring met enkele tools
  • specifieke handvatten door het werken met echte casuïstiek
  • een mindset om ermee te kunnen werken.

Tools zoals Lego Serious Play
In principe kan je alles gebruiken om een prototype mee te bouwen. De kopjes op tafel, materialen uit het bos, of het geliefde LEGO. In alle gevallen gebruik je die voorwerpen om situaties uit te beelden of metaforische modellen te bouwen voor de werkelijkheid. LEGO Serious Play is een hulpmiddel dat een beroep doet op de speelsheid en verbeelding van mensen, maar dan gerelateerd aan serieuze vraagstukken, vaak in organisatorisch verband.
De methode wordt omschreven als “een gepassioneerde en praktische methode voor het bouwen van vertrouwen, betrokkenheid en inzicht”. De benadering is gebaseerd op onderzoek dat suggereert dat hands-on leren een dieper, meer betekenisvol begrip van de wereld en haar mogelijkheden biedt.  Er zijn claims dat deelnemers vaardigheden opdoen om effectiever te communiceren, hun verbeelding makkelijker aan te spreken en hun werk met meer zelfvertrouwen, betrokkenheid en inzicht te benaderen.

Praktische Informatie
Investering: 100 euro, exclusief BTW
Datum: 11 juli 2013 (9.00 – 17.00u)
Locatie: Landgoed de Horst, Driebergen
Doelgroep: professionals met een focus op innovatie

Trainers
Wiro Kuipers

Wiro Kuipers zorgt voor scherp zicht en nieuwe zin, aldus één van zijn klanten. Met behulp van speelse interventies als LEGO Serious Play brengt hij helderheid in complexe vraagstukken, helpt hij bij de identiteitsbepaling van teams en organisaties en ontwikkelt hij bijpassende strategieën. Wiro werkt vanuit een bestuurs- en bedrijfskundige basis en heeft ervaring in zowel de publieke- als de private sector, in leidinggevende- en adviesrollen.

 

 

Rutger Slump

Rutger Slump is Innovator bij de Baak, en initiator van het Let’s Play Innovation platform. Hij verzorgt met name incompany trajecten bij bedrijven die als no-nonse gekarakteriseerd kunnen worden. Van Rotterdamse haven tot financiële instellingen. Zijn focus ligt op het versterken van het innoverend vermogen van professionals in organisaties. Hij doet dit in de rol van (team)coach, trainer en dagvoorzitter. Zijn achtergrond als Informatiekundige en Improvisator zorgt ervoor dat hij met Wiro weet te communiceren.


  Omschrijving Profiel Duur Investering