Ellen van Dam

Drs. Ellen van Dam (1968), trainer & coach van individuen en teams bij het realiseren van gewenste (cultuur)veranderingen. Specialist op het gebied van ‘human side of enterprise’ waar het gaat om leiderschapsontwikkeling, change-management en communicatie.

LOOP NIET ALS JE DANSEN KAN!
Ellen heeft een universitaire opleiding ‘oost-Europese studies’ en een HBO-opleiding HRM. Voordat zij in 2007 bij de Baak ging werken als (team)coach & trainer in zowel profit als non-profitsector werkte ze in het HRM-veld en was 5 jaar lang docent en trainer aan het instituut voor HRM aan de Hogeschool van Amsterdam. Ellen heeft zich gespecialiseerd in groepsdynamica en is gecertificeerd coach van zowel individuen als teams. Zij is tevens werkzaam als teamcoach en ontwikkelaar in de specialistatie en masteropleiding ‘teamcoaching’ voor het Europees Instituut.

Vanuit een liefdevolle attitude werkt Ellen op het snijvlak van persoonlijk leiderschap, management development & human resources. Zij is sterk in het werken in en met het hier & nu en combineert aandacht voor spiritualiteit met een ‘down to earth’ mentaliteit en humor. Zij houdt kader en doel steeds in de gaten, zoekt constant naar nieuwe invalshoeken en is waardegedreven. Ellen combineert nuchterheid met emotie en kracht met kwetsbaarheid. Daarmee waarborgt zij een veilige leeromgeving door aan te sluiten bij wat de ander nodig heeft zonder daarbij haar standvastigheid te verliezen.

Zij gelooft sterk in de kracht van de groep en werkt graag in ‘open space’. In de begeleiding van teams opereert zij binnen de driehoek van leiderschapsontwikkeling, niveaus van communicatie & het ontwikkelingsniveau van een team. Daarmee observeert en analyseert zij groepsdynamische processen waarna zij op directe wijze haar ervaringen deelt gericht op bewustwording, eigenaarschap en zelfsturing van de groep(sleden) in (gedrags)verandering.

Ellen heeft een oplossingsgerichte en praktische benadering en baseert zich op inzichten en oefeningen uit TA, NLP, geweldloze communicatie en systeem denken. Zij koppelt teamontwikkeling aan visie, strategie en doelstelling van het team. Desgewenst kan zij ‘Management Drives’ inzetten als instrument om drijfveren van individuen en groepen en het gedrag dat daaruit voortvloeit in kaart te brengen. Dat kan inzicht in eigen functioneren vergroten en gesprekken over samenwerking, communicatie, motivatie & managementstijl vergemakkelijken.

Het inspireert Ellen als mensen zelf in staat raken zichzelf te sturen in werken & leren, als ze daardoor groeien, meer aankunnen en meer plezier hebben in het leven; als ze kunnen dansen in plaats van lopen! Wat maakt dat mensen niet doen wat ze wel kunnen? Hoe kunnen ze disfunctionele patronen leren doorbreken? Het begeleiden van dat leerproces en het zien van het resultaat ervan inspireert haar enorm. Ook haar eigen ervaringswereld neemt ze daarbij constant en serieus onder de loep.


Betrokken bij open trainingen:

Young Executives Program (YEP) :(intensief)leiderschapsprogramma voor leidinggevenden met ervaring die hun leiderschap en effect van hun gedrag op anderen onder de loep willen nemen en daarmee waarnodig veranderingen kunnen inzetten

Teamwork 3.0: teamcoaching voor leidinggevenden met enige coachervaring die meer uit hun teams willen halen

Masteropleiding teamcoaching 'Winning teams' van het Europees Instituut: specialisatie voor professionele coaches die teamcoach willen worden aan de hand van het IPG-model


In-company werkzaamheden:

Teamcoachingsvraagstukken in de praktijk (o.a ABN, Korton, ING, BOM, Ned-coffee, Croon, Boskalis)


Individuele vraagstukken

Individuele coaching: Met name loopbaanvragen en effectiviteitsvraagstukken

Meer weten over Ellen?

Ellen op LinkedIn


  Omschrijving Profiel Duur Investering