Vinden van oplossingen

Een workshop over het creatief vinden van oplossingen door te interacteren met je omgeving.
Twitter is op dit moment niet bereikbaar.

Tijdens een groot evenement is de deelnemers bij binnenkomst gevraagd antwoorden te geven op nog onbekende vragen. Bijvoorbeeld "Zorg dat je de bal via de flanken speelt en niet door het midden, want dan komt je spits het beste tot zijn recht.". Tijdens de lunch is aan deze individuen gevraagd welke vraag ze bezighoudt, en is een willekeurig antwoord voorgelezen. Frapant is dat bijna iedereen zich kon vinden in het antwoord. Waren alle oplossingen maar zo makkelijk te vinden?!

 

 

Inhoud

In de meeste trainingen en coachingsgesprekken zoeken deelnemers antwoord op hun vragen. Dit antwoord komt echter meestal niet vanuit de trainer, maar vanuit een zelfinzicht. Gelukkig ook maar, want dat is persoonlijk leiderschap. Vaak wordt dan ook gezegd bij het laatste coachingsgesprek dat iets duidelijk is geworden wat de persoon zelf eigenlijk al wist, maar om reden geparkeerd had. De vraag is dus of je serieus kan nemen wat je al weet, en kan je zien wat er werkelijk speelt.

Deze workshop of bijdrage als spreker, geeft deelnemers zicht op hoe je oplossingen dichtbij kan vinden door interactie aan te gaan met je omgeving. De gebruikte methodiek werkt spelenderwijs vanuit toegepaste improvisatie.

 

 

Kort experiment

Probeer het zelf uit door het onderstaande experiment.

1. Neem een vraag in gedachte die nu relevant voor je is.

2. Kijk om je heen – welke zin zie je ergens staan.

3. Ongelovelijk, deze zin geeft een antwoord op jouw vraag. Wat zegt het je?

4. Wat ga je doen?  

Nu kan je denken dat deze zin door goddelijke interventie is gezonden, of het is je eigen creativiteit die het antwoord al wist en terugvindt in deze zin.  Als het je niet gelukt is, baal dan niet maar kies een andere zin. Het is wat je er zelf van maakt!

 

Resultaat

Deze training levert de deelnemer het volgende op:

  • Leren open naar situaties te kijken vanuit de principes van toegepaste improvisatie
  • Leren vertrouwen hebben op het proces, zonder deze onder controle te willen houden
  • Plezier hebben in interactie met je omgeving, waar mogelijkheden zich voor doen.

 

Methodiek

Toegepaste Improvisatie is een werkvorm waarin centraal staat dat je de huidige situatie accepteert, en hierop voortbouwt in interactie met je omgeving. Plezier en creatief denken spelen hier een belangrijke rol in. Improvisatie helpt met niet te complex te denken (controle), aangezien de oplossing zich aanbiedt als je goed kijkt (beweging).  

 

Doelgroep

Professionals die vastlopen in gedachten, en willen leren meer open te staan voor mogelijkheden die zich voor doen.   Duur en kosten Deze workshop kan aangeboden worden in de vorm van een bijdrage bij grote groepen (interactieve sprekers) tot een workshop voor kleinere groepen. De kosten zijn afhankelijk van duur en vorm. Centraal staat zelf ervaren waaruit eigen nieuwe concepten kunnen ontstaan.    

 

Trainers / sprekers

De trainers zijn verbonden aan het creatieve gezelschap Speelkwartier wat zich tot doel stelt mensen vanuit plezier en improvisatie te helpen zien waar mogelijkheden liggen, zodat vernieuwing kan ontstaan. Van persoon tot organisatie. Zij hebben een ruime ervaring in het werken met professionals in organisaties.

 

  • Rutger Slump is programmamaker / trainer bij de Baak, en improvisatieacteur bij de Tilburg Tigers. Zijn focus ligt op communicatie, creatief denken en talent ontwikkeling.
  • Lieselotte Nooyen speelt sinds zeven jaar improvisatie theater en heeft inmiddels via verschillende opleidingen van haar hobby haar beroep gemaakt. Als trainer heeft zij mensen snel enthousiast en door haar studie van het vak groespdynamika kan ze op bijna iedere groep goed inspelen.
  • Frank Smallegange heeft een baan als consultant in de IT gecombineerd met improvisatietheater. Sinds 2007 is als zelfstandige full time aan de slag als trainer, presentator en theatermaker. Waarbij hij uitstekend in staat is zijn kennis uit de wereld van de zakelijke dienstverlening te combineren met de creatieve kant van het improviseren. En deze werelden liggen dichter bij elkaar dan menigeen denkt.

Contact

Stuur een mail naar Rutger Slump ( r.slump@debaak.nl ), en hij neemt zsm contact met je op.

 

 


  Omschrijving Profiel Duur Investering