Dubois & Co | Impact...

News Detail

Gewaagde vorm van leiderschapsontwikkeling, wie durft?

Registeraccountantskantoor Dubois & Co koos voor een gewaagd leiderschapsontwikkelingstraject met de Baak. Door middel van een Management Development programma werd de vraag over de toekomst van hun organisatie bij tien potentiële leiders uit hun eigen organisatie neergelegd. Gekoppeld aan het uitwerken van deze strategiecase werkten de deelnemers aan hun eigen leiderschapskwaliteiten.

Extra impact had het feit dat uit deze groep mensen gekozen gingen worden die ook daadwerkelijk vennoot zouden worden in Dubois & Co. De nadruk lag echter op de eigen leiderschapontwikkeling: een ontdekkingstocht naar ieders kwaliteiten en ambities: ‘Waar sta ik nu, waar kan en wil ik naartoe en hoe kom ik daar?’

Aparte manier om bedrijfscultuur veilig te stellen

Uitgangspunt van de (bijna geheel vertrekkende) leiding van kantoor was dat zij de cultuur van het kantoor zeker wilden stellen voor de toekomst. Dubois & Co. heeft een tamelijk informeel karakter met veel persoonlijke aandacht voor de klant en een duidelijke leidraad voor het soort klanten waarvoor zij (willen) werken. Het programma bestond uit een aantal inhoudelijke modules, intervisie, individuele coaching en het uitwerken van de case over de toekomst van de organisatie, met focus op ondernemen, strategie en innovatie.

Uitdagend programma

Een van de deelnemers en (inmiddels nieuwe vennoot) Marco Huijbregts omschreef het zo: “Het was een intensief proces met je collega’s. Wanneer je onderzoekt of jij een leider wilt zijn, speelt ook de vraag of je  impact hebt op anderen. Luisteren ze naar je, breng je je visie wel duidelijk over, en kun je mensen nader tot elkaar brengen? Naast zelfsturing speelde af en toe ook zelfoverschatting. Dat inzien is heel leerzaam. Het groepsproces heeft een enorme impact, durf je bijvoorbeeld ook (letterlijk) met elkaar te vechten en hoe doe je dat op een mooie manier? Er zaten veel verrassingsmomenten in dit programma, zoals een game, die maakt dat je minder bedachtzaam en dus spontaan moet reageren. Feedback hierop ontvangen en geven aan anderen wekt een hechtere band met elkaar.”

Directie voert de uitkomst ook uit

De vennoten conformeerden zich aan de uitkomst. Zij waren bereid hun sturing te laten varen en de nieuwe ideeën ook uit te voeren. Het past in de bedrijfscultuur die ze voor ogen hebben een kans te geven aan iedereen uit de geselecteerde groep: mensen een podium bieden om te leren en zichzelf te laten zien. Inmiddels zijn er 4 mensen gekozen die samen met de ‘oude’ leiding en de medewerkers de toekomst van het kantoor vorm gaan geven.

Meer etaleren

Een van de speerpunten vanuit de strategiecase is om de informele inter-actie, de sociale cultuur en duurzame opvatting van dit kantoor meer naar buiten toe te etaleren. “We eten biologisch, rijden in hybride auto’s, hebben uitgebreide sociale en maatschappelijk regelingen voor ons personeel,  maar niemand weet dat”. Belangrijk is ook dat iedereen die er werkt zelfstandig en op de eigen manier het vak kan uitoefenen met leuke collega’s en bedrijven.

Op de kaart gezet

Cor Offerman, vertrekkend vennoot: “Dit traject heeft het commitment binnen het bedrijf erg verhoogd en veel duidelijker op de kaart gezet wie we zijn en waar we voor staan. Het moeilijke vond ik de gesprekken met de mensen die wel vennoot wilde worden maar niet gekozen werden.”

Openheid troef bij het tonen van je leiderschap

De programmamaker van dit programma, Brenda Wigleven, is tevreden over de aanpak en het resultaat: “Het programma was half open. Dat wil zeggen dat we al gaandeweg, meestal naar aanleiding van een vraagstuk, het programma aanpasten en accenten hebben verlegd. De openheid waarmee alles besproken kon worden was heel bijzonder. Iedereen durfde zich kwetsbaar op te stellen. Ze mochten van de leiding  echt los gaan, hoefden zich niet bij voorbaat al commercieel op te stellen. Zo krijg je de beste ideeën die op een diep niveau gedragen worden binnen de organisatie. Als vennoot/leidinggevende moet je met onzekerheid over de uitkomst durven omgaan, want zo’n proces aangaan met je managers of potentiële leiders is  onvoorspelbaar. De vennoten hebben de deelnemers bewust uitgedaagd ook hun leiderschap te tonen, niet alleen bij het ontwikkelen van hun visie op de case, maar ook in de wijze waarop de deelnemers hun case presenteerden. Wij gaan er met dit soort designs van uit dat groepen erg veel zelf kunnen, wij als aanbieder nodigen deelnemers uit , trekken eruit wat erin zit door de juiste uitdagende vragen te stellen. De groei en ontwikkeling die mensen tijdens zo’n traject meemaken is bijna ongelofelijk te noemen. Ze zijn niet meer dezelfde.”

Heb je interesse in een maatwerk- of incompanytraject? Wil je in gesprek met één van onze experts over de ontwikkelingsmogelijkheden voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie of advies vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs tel. 0343 55 63 69 of mail ons met je vraag: advies@debaak.nl.

Neem contact op voor vrijblijvend Incompany advies:

Scroll up