Prestatiemaatschappij leidt tot stressmaatschappij

Menig persoon telt af tot de eerstkomende vakantie, want dat is tegenwoordig steeds meer hét middel om je te onttrekken aan de druk van de Nederlandse prestatiemaatschappij. Even niets aan je hoofd, tijd om je batterij op te laden.

Het toegenomen werktempo en de noodzaak om continu te presteren maakt onze samenleving steeds meer een ‘stressmaatschappij’. Werknemers moeten zich continu blijven ontwikkelen en bijleren om hun baan te kunnen behouden. Toen we 10 jaar geleden begonnen met time-management was er sprake van A, B en C-prioriteit. Inmiddels zou je het hele alfabet daarvoor kunnen gebruiken, zoveel vakken, activiteiten en taken hebben mensen op dit moment. Kijk alleen maar eens naar de mogelijkheden in je Outlook-systeem!

Plezier of NewYorkse toestanden?
Hoewel het CNV samen met de werkgeversorganisatie NCW beweren dat werk bedoeld is als bron van plezier en zingeving, leidde de stortvloed van bezoekers op hun website over plezier en werk net na de opening ervan tot een tijdelijke onbereikbaarheid. Wij kunnen hier uit opmaken dat de werkelijkheid anders is en dat veel Nederlanders naarstig op zoek zijn naar ideeën om ‘pleziermanagement’ te stimuleren op hun werkplek. Nederland zit namelijk helemaal niet te wachten om het New York van Europa te worden. Zo is uit eerder onderzoek naar voren gekomen dat minder dan 10 procent van de Nederlanders geen voorstander is van een liberaal-kosmopolitisch scenario.

Leef je je passie nog wel?
Het snelle leven in onze prestatiemaatschappij maakt dat veel mensen vergeten zijn wat zij zinvol vinden in hun bestaan, zowel privé als in hun werk. Weten wij nog wel wat ons wezenlijk raakt? Wat ons vervulling geeft? Onze eigen mening hierover vertroebelt vaak door de mening van onze omgeving, familie, vrienden en collega’s. Dit soort sociaal wenselijk gedrag heeft menig werknemer doen afdwalen van zijn passie of inspiratie. Maar ook het massale verlangen naar status binnen onze maatschappij is een boosdoener en belemmerende gedachten weerhouden ons ervan om echt te doen wat ons hart ons ingeeft. We zijn niet meer de regisseur van ons eigen leven. Wij laten veel energie uitgaan naar de verkeerde dingen, waardoor de batterij zich niet meer goed kan opladen. Vitaliteit is ver te zoeken!

Leren voelen wat goed voor je is
Hoe kun je invloed hebben op het op peil houden van je accu? Hoe kun je werken en blijven werken vanuit je eigen kracht? Als de wereld zo complex is, is er nog maar één onderdeel waar je op kunt koersen en dat ben je zelf. Alle nieuwe inzichten op het gebied van time-management, self-management, stress-management en energiemanagement draaien allemaal om jezelf. Hoe eerder je jezelf goed kent en daar op kunt anticiperen, hoe beter je voorkomt dat je omkomt in je werk, vastloopt of op een andere manier door de bomen het bos niet meer ziet. Alleen jij kunt weten wat goed voor je is. Dat kun je misschien bedenken, maar je kunt het vooral voelen. Daar waar je blij van wordt, zal beter voor je zijn, dan datgene waar je sikkeneurig van wordt of waar je tegenop ziet.

Persoonlijke kracht terugvinden
In de training Persoonlijke Kracht leer je stevig te staan binnen de hectiek om je heen. Je krijgt handvatten aangeboden om weer grip te krijgen op waar je wel of geen energie aan wilt geven. De modernste theorie en praktijk op het gebied van planning, persoonlijk leiderschap, time-management, visie-ontwikkeling komen aan bod en dat allemaal vanuit een persoonlijke invalshoek. Er is bewust gekozen voor deze persoonlijke benadering, kleine groepjes en individuele coachingsgesprekken zodat er genoeg ruimte en tijd is om te komen tot verdieping, als logisch antwoord op de steeds complexere samenleving, arbeidsprocessen en structuren. Cursisten zeggen dat ze het betreuren dat ze deze cursus zo laat in hun carrière hebben gevolgd, omdat het zoveel impact heeft. Gek genoeg beginnen ze er toch niet eerder aan, zitten opgesloten in een paradox: het huidige ritme van werken is zo verstorend voor je persoonlijke ritme, dat het heel lastig is om voor jezelf nog te kunnen voelen wat wel en niet goed voor je is. Wanneer je jarenlang gestuurd wordt door je hoge targets voel je niet meer wat je leuk vindt. De tweede paradox is dat het huidige werkritme dat op efficiency gericht is, ervoor zorgt dat een dergelijke cursus wel als belangrijk wordt beschouwd, maar daardoor niet gevolgd wordt omdat er urgentere zaken, cursussen, activiteiten zijn die voorgaan. Ja, waar blijf je dan?

Door: Janneke Kreek

Training:
Persoonlijke Kracht
Perfectionist én in je Kracht


  Omschrijving Profiel Duur Investering