Interview met oud-deelnemer over Ik en de Anderen®

Een kort interview met Huub van Hassel, oud-deelnemer van Ik en de Anderen®. 

Wie is Huub?
Geboren in Rotterdam 12 december 1964.
Getrouwd 2 kinderen.
Opgegroeid in familie waarvan de ouders altijd gevaren hebben op de binnenvaart.
In de jeugd op internaat gezeten
Van basisschool naar MAVO- MBO binnenvaart
Van 1984 tot 1986 militaire dienst Opleiding Dienstplichtig sergeant
Alle vereiste papieren/ diploma’s gehaald om als binnenvaart schipper te werken.
Maar toen gekozen voor een baan bij het overslagbedrijf in de Rotterdamse haven.
Van Ommeren / Nieuwe Matex / Vopak alles 1 bedrijf.
Nu al 22 jaar bij Vopak, begonnen als steigerman, lid ploegleiding en begin dit jaar Shiftleader geworden. Carrière gemaakt door het volgen van cursussen, opleidingen en hard weken.

Wanneer heb je Ik en de Anderen® gevolgd?
Introductie op 30 maart 2009
1e sessie van 13 t/m 15 mei
2e sessie van 29 juni t/m 1 juli
Docenten: Roy Vrancken & Margareth Harens

Hoe ben je bij deze opleiding uitgekomen?
Naar aanleiding van een gesprek met mijn huidige leidinggevende. Hij vond de opleiding Ik en de Anderen® erg geschikt voor mij vanwege mijn leerdoel; ‘hoe om te gaan met weerstand en hoe kan ik mezelf beter profileren.’

Hoe heeft Ik en de Anderen® bij je leervraag geholpen en wat heeft het je opgeleverd?
Ben heel erg met mezelf geconfronteerd mede door de cursisten die gewoon eerlijk zeggen wat ze zien en wat ze van je denken. Naast goede, ervaren docenten zijn het ook de groepsgenoten waar je veel van leert.
Door Ik en de Anderen® heb ik een persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt, die mij ook zeker heeft geholpen in mijn carrière. Ik ben nu zelfbewuster, geduldiger, heb meer zelfvertrouwen en mijn stevigheid hebben de basis gelegd voor mijn huidige promotie. Ik geef nu leiding aan 13 mensen, dit is het dubbele van daarvoor.

Wat maakt dat jullie als groep nog steeds bij elkaar komen?
Wij hebben als groep in een korte tijd zo’n band opgebouwd en mekaar veel vertrouwen gegeven dat we elkaar nog 1 à 2 x per jaar zien. We hebben in een korte tijd veel met mekaar meegemaakt wat een enorme verbinding geeft, niet te beschrijven. Wanneer een van de cursisten zich inspant om het voor elkaar te krijgen dat we bij elkaar komen, reageert ook iedereen.

Nu volg je Effectieve Persoonlijke Communicatie (EPC). Hoe sluit EPC aan op Ik en de Anderen®?
EPC werd mij, naar aanleiding van mijn huidige leerdoelen, door een opleidingsadviseur van de Baak aangeraden. Als een soort opvolger van Ik en de Anderen®. De opzet is vergelijkbaar, je maakt een persoonlijke ontwikkeling door en van elk gesprek, iedere situatie en van alle mede cursisten in de groep leer je!
Door EPC te volgen, voer ik nu makkelijker en effectievere gesprekken met mijn teamleden.

Wie zou je Ik en de Anderen® gunnen?
Iedereen dit twijfelt aan zichzelf. Die denkt, kan ik dat wel. Dat durf ik niet. Iets heeft meegemaakt in zijn leven en denkt daarover heen te zijn. Iemand die gesterkt wilt worden in zijn zelfvertrouwen en wil weten wat voor een effect hij/zij heeft op anderen. Laat je niet tegenhouden omdat je in de cursus ook moet tekenen en in sommige oefeningen ga je zelfs mediteren. Zelf dacht ik ook wat moet ik daar nou mee. Nou beleef het maar eens!
Je moet je wel kunnen overgeven aan de medecursisten. Als je dit doet geeft deze cursus een draai aan je leven die je van te voren niet had bedacht.


  Omschrijving Profiel Duur Investering