deBaak.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

LRO deelnemer Susan van der Beek schrijft!

Dichterbij

Susan van der BeekAl jaren heb ik een prachtige Mont Blanc vulpen. Gekregen van mijn lief. Om de doos een écru kleurig lint met zwarte letters: “The Art of Writing Your Life”. Dat is precies wat ik nu aan het doen ben, mijn leven schrijven. Met de leergang Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling (LRO) van De Baak als spannend hoofdstuk.

“Geen antwoorden maar vragen” is één van de motto’s van de LRO. Wie ben je, wat drijft je, waar krijg jij energie van? Deze vragen beantwoorden betekent laagjes afpellen, verdriet tegenkomen en er niet voor weglopen. Een gevleugelde Dorian-uitspraak is “blijf maar even bij je ongemak”. En als ik dat doe volgt de confrontatie met mijn eigen gedrag. Mijn loyaliteit aan de organisatie waar ik werk, mijn trouw aan de mensen aan wie ik leiding geef. Ik ontdek dat ik niet trouw ben aan mijzelf. Ik ga door tot ik er bijna bij neerval, want een Van der Beek geeft nooit op! Waar is het plezier in mijn werk? Wie zegt dat ik zo moet ploeteren? Ik besluit om te stoppen met wat ik doe en mijn koers te verleggen.

Afgelopen weekend, een etentje met vrienden, gesprekken over onze ambities en dromen. “Werken is vooral ploeteren” zegt onze vriend M. Ik geloof er niet meer in! Als je werk doet dat echt past bij je kwaliteiten krijg je vleugels. Ik ben gestopt als manager en ik schrijf. Voor de terugkomdag van de LRO over Moedig Leiderschap en Angsthuishouding, Monsters en Lef schreef ik de volgende tekst.

Laten we het hebben over angsthuishouding mailde ze - en ik had net mijn dapperste besluit ooit genomen -

Nooit meer bang zijn: een illusie. Stiekem sluipt het toch binnen in gedachten. Blokkeert de geest, steekt een stokje voor levensenergie. Maakt van Moed Wanhoop

Wat als…? Hoe heb ik ooit…?

Als ik mijn Angst aankijk heet ze Afhankelijkheid. Ik heb haar ontkend, veracht, altijd vanuit haar tegenpool geleefd.

Dat overlevingsmechanisme mag ik loslaten, de angst om de tuin leiden. Op blote voeten naar de bron.

Susan van der Beek
Volgde de leergang Leiderschap, Reflectie en Ontwikkeling (LRO) in 2009/2010. Met dank aan programmamaker en trainer Dorian van der Kooij, de co-trainers en mijn medecursisten.  Omschrijving Profiel Duur Investering