deBaak.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Uit je comfort zone treden

Als veelbelovend trainee deed Nicole Stiekema mee aan Get Real. Het bleek een zeer leerzame ervaring: “Het programma dwingt je om uit je eigen ‘comfort zone’ te treden. Zonder gêne durf je ineens heel anders te communiceren dan hoe je gewend bent ”, aldus Nicole: Nicole Stiekema, 29 jaar, begon als trainee van mediaconcern NDC|VBK in september 2007 met 10 andere twintigers aan dit programma bij de Baak. Eén van haar trainers destijds was Bianca Stokman, programmamaker bij De Baak. In november 2008 ontmoetten Nicole en Bianca elkaar op landgoed De Horst in Driebergen voor een evaluatie.

Gêne overwinnen
“Soms dacht ik: waar gaat dit over?”, vertelt Nicole over de training. Ze bedoelt de theatrale oefeningen, waarbij deelnemers overgooiden met onzichtbare ballen of klanken en bewegingen moesten maken. Toch heeft juist dát diepe indruk achtergelaten: “Vraag niet hoe, maar op magische wijze helpt dat enorm je gêne te overwinnen. En dan krijg je helderder in beeld wat je wilt.” Het loslaten van je ‘comfort zone’ en van zelfopgelegde beperkingen, daar heeft Nicole veel aan gehad. "Anderen blijken mij als een veel sterker persoon te zien, dan dat ik mezelf zag.” Bianca legt uit waarom deze manier van leren zo goed werkt: “Cursisten willen graag mijn mening horen, maar ze moeten zelf ervaren wat er in ze omgaat. Dan pas kun je er helemaal achterstaan. De theater- en stemoefeningen zijn bedoeld om het mentale en het fysieke te verbinden, waardoor deelnemers zich bewuster worden van de interactie tussen beiden.”

Passioneel rood, emphatisch blauw
Al heeft Nicole het niet letterlijk in haar werk toegepast, toch beviel haar het werken met kleuren die staan voor een bepaalde emotie/intentie. Nicole: “Passioneel rood, enthousiast geel of emphatisch blauw: het zijn allemaal manieren waarop je kunt communiceren in je werk.” Bianca vult aan: “We vragen deelnemers diverse kanten van zichzelf te benutten. Door vast te houden aan gedragspatronen, blijf je eenzijdig. Kijk in plaats daarvan per situatie welke benadering je het beste kunt gebruiken.”

En nu?
Per 1 april 2008 maakte Nicole haar vervolgstap in het management trainee programma van mediaconcern NDC|VBK als productmanager van Dierz BV. Misschien wel mede doordat Get Real haar bewust had gemaakt van wat zij wilde. Dierz.nl is een website over huisdieren, waarvan NDC|VBK aandeelhouder is. Nicole geeft leiding aan twee mensen en haar taak is om de website stevig in de markt te zetten. Nicole: “Na Get Real wilde ik doorgroeien naar een hoger niveau. Ik leverde een concreet ontwikkelingsplan in bij mijn werkgever, maar die zette mij veel eerder dan ik verwachtte op het Dierz project.” Ze volgt momenteel bij de Baak het Talent Ontwikkelings Programma (TOP): “Ik merk dat ik bewuster ben dan sommige mensen die Get Real niet hebben gevolgd. Ik heb door Get Real een beter zelfbeeld gekregen en zie mezelf nu meer als de sterke vrouw die anderen zien.”


  Omschrijving Profiel Duur Investering