4 Pijlers van Projectmanagement

News Detail

Hoe kun je als projectleider resultaatgericht samenwerken vanuit je persoonlijke kracht? Hoe kun je rekening houden met invloeden vanuit de omgeving?

Projectmatig werken wordt steeds vaker ingezet om een klus te klaren. Voor eenmalige werkzaamheden, of ingewikkelde werkzaamheden die nog niet volledig kunnen worden overzien en veel afstemming tussen afdelingen en medewerkers vereisen, en ook voor werkzaamheden die onder tijdsdruk staan of veel risico's met zich meebrengen.

Project vormgeven

Door het tijdelijk samenbrengen van benodigde deskundigheden en middelen kan vaak sneller en effectiever het beoogde resultaat worden bereikt. Maar hoe kun je deze werkzaamheden vormgeven? Welke basismethoden kun je hiervoor gebruiken?

4 pijlers

Met de Lemniscaat van Projectmanagement kun je vanuit 4 pijlers projecten vorm en invulling geven. In onze training 'Projectmanagement' worden ze allemaal gekoppeld aan jouw situatie.
 
                    leminiscaat_pp2

  1. Vanuit ‘Het’ Dit gaat over de systematisch aanpak, de ‘harde’ kant van projectmatig werken. Dit is het domein van de projectmanagementmethoden en -technieken ofwel de ‘tools’.
  2. Vanuit ‘Wij’ De ‘Wij’ is afgelopen jaren steeds meer naar voren gekomen als een aspect dat het uiteindelijke resultaat in hoge mate mede bepaalt. Het gaat hierbij om diverse samenwerkingsvraagstukken. ‘Binding en verbinding’ zijn de kernbegrippen.
  3. Vanuit ‘Ik’ Projectleiders zijn bij uitstek individuen die hun invloed moeten ontlenen aan de persoon die ze zijn, omdat hun hiërarchische macht dikwijls beperkt is. In dit soort situaties is aandacht voor innerlijke processen en zicht op eigen en andermans kwaliteiten van belang om inspirerend leiding te kunnen geven aan projectteams en om effectieve keuzes te kunnen maken.
  4. Vanuit ‘Zij’ Projectleiders geven hun project niet vorm in een vacuüm. In de omgeving zijn altijd spelers, belangen en krachten die invloeden op het project (willen) hebben. Voor projectleiders is het voortdurend de vraag hoe deze te herkennen, te erkennen en er effectief mee om te gaan.

Bij professioneel projectmanagement moeten de ‘harde’ én de ‘zachte’ kanten in evenwicht worden ontwikkeld. Van projectleiders wordt steeds meer verwacht dat zij met deze vier aspecten in het vak leren omgaan en de benodigde vaardigheden voor deze verschillende invalshoeken ontwikkelen.

Het kunnen toepassen van kennis en kunde en daarin de juiste verbindingen leggen is één stap, het integraal kunnen toepassen in dagelijkse situaties is een tweede. Een projectleider zal in zijn denken en handelen voortdurend door de hier afgebeelde lemniscaat lopen en afwegingen maken.

Projectmanagement is meer dan een methode.

Door Jack van Osch, trainer bij Projectmanagement en Rick Groetelaers, productmanager.

Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven en ontvang tips, inzichten en inspirerende artikelen van de Baak.

Scroll up