Survival Kit voor vrouwelijke Leiders?


Door Petra Baars

Als we langer door gaan werken, hoe kun je je werkende leven dan zo vormgeven dat je met tevredenheid kunt terugkijken? Vooral dat je de juiste uitdagingen bent aangegaan, je werkelijke ambitie hebt durven waarmaken, in je kracht bent gebleven en iets bijgedragen hebt aan organisaties en verder…

Waarom vrouwen apart aandacht geven in hun levensloop? In een maatschappij waar concurrentiestrijd, resultaat en actie nog steeds overheersend zijn, vinden sommige vrouwen het prettig af en toe alleen met vrouwen onder elkaar te zijn. Er worden dan andere onderwerpen besproken met typisch vrouwelijke gevoeligheden, kwaliteiten en krachten. Een oppepper om je daarna weer gesterkt te voelen in de wereld waar mannen en vrouwen samen organisaties leiden en vormgeven.

Maar wat valt er te ‘Survival’-len? Wij zien vier onderwerpen die relevant zijn. De eerste is: waar put je blijvend je inspiratie uit? Hoe ga je meer diepgang ervaren? Veel vrouwen raken de zin van hun werk kwijt of raken zelfs burn-out doordat ze te weinig tijd besteden aan wat hen voedt. Voor vrouwen en mannen zijn daar accentverschillen in. Naast de gewone dingen zoals sporten, feestjes, de natuur in,  gaat het bij diepgaandere inspiratie voor vrouwen vaak om meer naar binnen kijken en gevoelswaarden aanspreken terwijl mannen meer de neiging hebben naar buiten te gaan en sociale ‘doe’ dingen op te pakken. Neem dit alstublieft niet zwart-wit. Het gaat om wanneer je je vervuld voelt over de dingen die je doet. Daar zijn verschillen in.

Het tweede onderwerp gaat over vrouwelijke authenticiteit. Het is een feit dat een vrouwen lichaam chemisch anders functioneert en dus anders voelt dan dat van een man. Hoe ga je daar mee om binnen de context van werk? Hoe blijf je jezelf, een vrouwelijke vrouw? Vrouwen zijn meer gericht op consensus dan mannen, dat is bewezen. Ook gebruiken vrouwen een andere taal dan mannen, daar kom je achter als je mannen zinnen laat uitspreken die vrouwen zeiden en andersom. Hilarisch om te zien bijna. Een Marokkaanse buikdanseres vertelde me eens in haar workshop dat buikdansen in eerste instantie de vrouwelijke kracht aanspreekt om (in vroegere tijden al helemaal!) een bevalling te overleven… Maar ook om op een niet fysieke wijze invloed te kunnen uitoefenen op mannen. Met als doel dat de man-vrouw verhouding in harmonie blijft. Niet door enkel te verleiden, maar krachtig te zijn vanuit het bekken, een gebied waar veel wijsheid woont. Paradoxaal genoeg is het ook zachte kracht die kan overwinnen. Je vrouwelijke authenticiteit is een onderdeel van je identiteit waarin je het gevoel gelukkig te zijn kunt vinden. Vooral wanneer je functioneert in een mannelijke omgeving waar de mannelijke manier van organiseren leidend zijn, is het belangrijk jezelf niet te verliezen.

Een derde aspect is durven vernieuwen en grenzen verleggen. Hoe leer je open te zijn in het moment en flexibel te zijn om andere dingen te zien en te doen? Vaak perken wij onszelf in door aannames zoals ‘dat het nou eenmaal zo is’ of ‘dat binnen deze context ik het niet kan veranderen’. Maar we blijven ook wel steken in ‘hetzelfde’ door onwetendheid over hoe het zou kunnen zijn. Dit doorbreken is een flinke stap vooruit in plezier hebben in het werk, en wat je doet als zinvol ervaren. Spanning opzoeken is een natuurlijke neiging, blijven leren en je grenzen opzoeken is een bron van vervulling. Wanneer je dan ‘anders’ gaat doen moet je leren verdragen momenten ‘alleen’ te durven staan. Daar is lef voor nodig en geloof in je intuïtie. Onderzoek je belemmeringen en daag jezelf telkens weer uit! Valkuil is dat je je carrière steeds hoger bedenkt, maar wanneer je voelend waarneemt blijkt soms een zijstap of een stapje terug een wenselijke weg te zijn. Voor de tijd dat het duurt natuurlijk… Je bent vrij telkens weer nieuwe beslissingen te nemen en stappen te zetten. 

Een laatste aspect heeft met de vorige te maken en gaat over systemen doorzien en beïnvloeden. Je neemt een omvattender perspectief in en kijkt verder vooruit. Bijvoorbeeld twee generaties vooruit en grotere groepen mensen. Je ‘wij’ drastisch uitbreiden door naast je intieme bekenden, je familie, vrienden, kennissen en collega’s hele bevolkingsgroepen te betrekken in je ‘ons’ gevoel. Vanuit dat perspectief terugkijken naar het ‘nu’ maakt vaak dat je andere keuzes en kansen ziet. Dit gaat over duurzaamheid, waar moet het heen met de wereld en de economie? Wat zijn verstandige keuzes die met gevoelswaarden gemaakt zijn? Waarin mensen betrokken worden in plaats van buiten gesloten. Waarin we elkaar de bal ook toespelen in plaats van alleen maar kost wat kost willen winnen of ‘gelijk’ hebben. Perfect gaat het nog lang niet worden maar hoe zet je de eerste stappen en draag je bij aan het 'overleven' van de aarde op en mooie manier?

Survival Kit voor vrouwelijke leiders is een eendaagse workshop bij de Baak en onderdeel van De Baak Women Academy.


  Omschrijving Profiel Duur Investering